Ønsker skarpe priser fra starten

(Effektivt Landbrug)

UIGENNEMSKUELIGT: - Med kemikalier ved man aldrig helt, om man er købt eller solgt, når rabatten først gøres op efter sæsonen. Jeg vil hellere handle mig frem til en skarp pris, siger planteavler.

UIGENNEMSKUELIGT: - Med kemikalier ved man aldrig helt, om man er købt eller solgt, når rabatten først gøres op efter sæsonen. Jeg vil hellere handle mig frem til en skarp pris, siger planteavler.

- Gennemgående er der en utilfredsstillende situation omkring priserne på landbrugskemikalier, mener godsejer Jørgen Blach, Lykkesholm på Djursland.

Sammen med sin bror driver han et I/S-organiseret driftsfælleskab med omkring 1.400 hektar planteavl på godserne Lykkesholm, Rugaard og Hessel med tilhørende gårde Vedelshøj, Lyngdal, Damgaard.

- Jeg kunne godt ønske mig, det i stedet var, som når man handlede gødning. Her kan man forhandle sig frem til en skarp pris og så afslutte handelen. Den måde vil jeg gerne kunne handle på.

- Med kemikalier ved man aldrig helt, om man er købt eller solgt, fordi rabatten ofte optræder som en forventet efterbevilling, der først gøres op efter sæsonen, siger han.

Som forbruger af landbrugskemikalier synes Jørgen Blach det er svært at gennemskue, hvor meget konkurrence, der egentlig er på området.

- Vi holder visse produkter, som for eksempel Roundup, udenfor hovedordren. Det skyldes en fornemmelse af, at der for eksempel på dette produkt synes at være lidt mere konkurrence og mulighed for at købe ind ad flere kanaler.

- Hovedordren samler sig så om svampe- og stråforkortningsmidler og ukrudtsmidlerne til efterårsudbringning. Men her går man så med den nagende tvivl, om det nu også var den rigtige pris, man fik det til.

Når det gælder kemikaliekøb, lægger Jørgen Blach ikke alle sine æg i samme kurv.

- Lige for øjeblikket har vi et ben i begge lejre, idet vi dyrker fremavlskorn til både Aarhusegnens Andel og til DLG. Det udnytter vi til at føle begge parter lidt på tænderne, siger han og erkender, at han ikke har prøvet at importere selv.

- Det bliver nok for kompliceret at have med at gøre. Men gennem den ejendom, vi har i Skotland, følger vi da lidt med i, hvilket leje kemikaliepriserne har i Storbritannien.

- Uanset hvad, så er situationen altså ikke til, at man blindt kan købe ind ved en enkelt handelspartner og så lade syv og fem være lige. Dertil er det trods alt for mange penge, man sætter i spil.

- Lige netop på det her område kunne jeg bestemt godt ønske mig et mere gennemskueligt marked, slutter Jørgen Blach.

Uanset om man er stor eller lille distributør af landbrugskemikalier er det de samme, og ofte globale producenter, der står bag.

Firmaet Agro Bizz A/S er i Danmark en lille distributør i forhold til de store andelsselskaber og må derfor op til sæsonen afvente den prissætning, der sker over for de store danske indkøbere til eksempelvis Den lokale Andel (DLA) og DLG.

- Alligevel kan vi nu godt få fastlagt priserne, så det er muligt at give landmanden en endelig pris på det tidspunkt, der skal indkøbes planteværn. Vi har en nettopris som udgangspunkt og vil hverken give helt ekstremt lange kreditter eller tilbyde bonussystemer, fortæller Torben Olesen, der står for planteværnsdelen hos Agro Bizz.

Bonussystemer har efter Torben Olesens mening kun det ene formål at fjerne snakken om selve prisen på det tidspunkt, der handles.

- Der er i dag langt mindre avance på planteværnsmidler end tidligere. Og alle ved jo, at listeprisen ofte er udtryk for det, en enkelt dunk kemikalie, der rækkes over disken, skal koste. Derfor er der naturligvis penge at spare, hvis man kan forenkle distributionen og færre omkostninger til fragt, når der er tale om store partier, der kan leveres på en gang. Derfor tror jeg ikke på, at bonussystemer og andre ting, der slører den rene pris for landbrugskemikalier, vil fortsætte ret længe, siger Torben Olesen.

Læs også