Brugte landbrugsmaskiner stiger voldsomt i USA

(Effektivt Landbrug) På et år er brugtpriserne på visse John Deere og Case IH mejetærskere øget med over 30 procent i USA. Høje stålpriser og dermed øgede priser på nye maskiner samt lange leveringstider er nogle af hovedårsagerne til de højere brugtpriser.

Priserne på brugte maskiner tordner i vejret i USA netop nu. Mejetærskere, traktorer og såmaskiner helt tilbage fra begyndelsen af 1990’erne og frem bliver i dag handlet til priser, ingen turde drømme om for blot et år eller to siden.

Prisniveauet på det amerikanske marked er i nogle af de store landbrugsstater som Wisconsin og Iowa øget så markant, at man ikke længere bruger ordsproget »What’s hot – and what’s not« om de forskellige maskiner. Brugtmarkedet er så varmt, at man i stedet bruger ordspillet »What’s hot – and what’s hotter«, når talen falder på de brugte landbrugsmaskiner.

Ifølge en opgørelse, som Agriculture Online har lavet, er det ikke mindst priserne på brugte mejetærskere, der tordner i vejret. Sammenligner man eksempelvis de priser, brugte mejetærskere opnåede på auktioner i 2003, med priserne i 2004, er stigningerne markante. En række modeller er steget mere end 30 procent i pris på blot et år. I gennemsnit er priserne på markedet for brugte mejetærskere øget med 14 procent i løbet af sidste år.

En af hovedårsagerne til de stigende priser på brugtmarkedet er de stigende stålpriser på verdensmarkedet. Råvareprisernes stigning har nemlig betydet et prispres på nye maskiner.

I foråret 2004 resulterede de høje stålpriser i, at prisen på nye landbrugsmaskiner i USA blev sat 10-18 procent i vejret. Og henover efteråret kom en ny prisstigning på de nye maskiner.

Dertil kommer, at amerikanske landmænd har oplevet længere og længere leveringstider på nye maskiner.

Og står man i en situation, hvor man skal bruge en »ny« traktor eller mejetærsker her og nu, vælger stadig flere amerikanske landmænd at købe en brugt maskine til omgående levering – enten fra den lokale maskinhandler eller på et af de store auktionssteder.

- Det sker sikkert ikke i år. Og måske heller ikke næste år. Men den udvikling, vi ser i USA lige nu, den kommer også her, siger Allan Mahler, der på mejetærskersiden sælger Claas og på traktorsiden er Case IH-forhandler.

Maskinhandleren understreger dog, at det kun vil være brugte maskiner af en vis størrelse og standard, man skal kunne forvente, der kan sættes store prisskilte på i fremtiden.

- I takt med, at vi dagligt oplever gårdsammenlægninger, sker der en udvikling, hvor de ældre og mindre maskiner skiftes ud med nye, store maskiner på de bedrifter, der fortsætter. Vi er altså inde i en udvikling, hvor efterspørgslen efter nye, store maskiner er stigende, mens markedet for de ældre og noget mindre maskiner er vigende. Og det har stor betydning for prisdannelsen på brugtmarkedet, fastslår han.

Allan Mahler anbefaler på den baggrund, at man som køber af en ny maskine ser sin investering på lang sigt. En maskine, man synes er stor i dag, kan nemlig sagtens være for lille til at kunne oppebære en høj brugtpris på markedet om 4-5 år.

- Taler vi mejetærskere, skal vi over 22 fod, for at man kan tale om en stor maskine i dag. Og som markedet udvikler sig, må man hellere købe et par fod ekstra. Ellers risikerer man, at mejetærskeren er for lille til det marked, vi har den dag, man skal have sin maskine skiftet igen.

- På samme måde er det med traktorerne. Her skal man på den anden side af de 200 hk for at være nogenlunde sikker på, at traktoren er attraktiv, når den igen skal omsættes på et marked, hvor bedrifterne er blevet endnu større, end de er i dag. Det er simpelthen den udvikling, man skal have i baghovedet, når man køber en maskine i dag, siger Allan Mahler.

Hos Traktor & Høstspecialisten sælger man årligt omkring 100 nye og brugte mejetærskere. Gennemsnitsstørrelsen for de nye mejetærskere er 25 fod, mens de brugte mejetærskere i gennemsnit er på 18 fod, når de leveres fra maskinforretningen i Hinnerup.

Indehaveren af firmaet Kragmann Middelfart A/S, maskinhandler Jesper Kragmann, giver et stykke hen ad vejen sin kollega i Hinnerup ret i sine markedsbetragtninger. Jesper Kragmann hæfter sig dog ved, at de stigende brugtpriser, der ses i USA lige nu, er auktionspriser. Og han vurderer i den forbindelse, at auktionspriserne – eksempelvis på mejetærskere - er skudt i vejret, efter at have været nede på et urealistisk lavt niveau.

- Man må heller ikke glemme, at der i dag er relativt høje priser på store, brugte mejetærskere i Danmark set med internationale øjne. Ser man nogle år frem gælder det for danske landmænd om at købe mejetærskere, de kan få brugt og afskrevet, så maskinerne når ned i et internationalt prisniveau, når de igen skal sælges. Man skal derfor ikke kun fokusere på, at der skal købes store maskiner – men i ligeså høj grad på, at maskinerne altså også skal kunne bruges og nedskrives i værdi.

- Dertil kommer, tilføjer Jesper Kragmann, at en mere eller mindre sjælden femrysters mejetærsker udmærket kan være ligeså attraktiv på brugtmarkedet som seksrysters maskiner, der måske er nok af.

Kragmann Middelfart er en global virksomhed med afdelinger eller nære kontakter i Europa, Asien, Afrika og USA. Firmaet er en af de største udbydere af nyere brugte Claas og CHN mejetærskere herhjemme.

Læs også