Modernisering i herregårdsstil

(LANDBRUG SYD) En gård skal både være funktionel men skal også være en flot bygning. Det var udgangspunktet for Peter Koed-Jørgensen, da han sidste år købte gården »Gyldenhave« i Taps.

Og på den relativt korte tid er gården blevet moderniseret og rettet til efter hans helt egen smag. Resultatet er blevet en forvandling fra en gård med stuehus i røde mursten og gule stald- og maskinbygninger, til en hvidmalet gård, der mest af alt minder om en mindre herregård.

Det hele stort set lavet af Peter selv, sammen med medhjælperen Mads, som kendte gården særdeles godt i forvejen, da han havde arbejdet næsten 20 år for den forrige ejer.

For godt et år siden besluttede han at tiden var inde til at blive selvstændig, og at det blev gården »Gyldenhave« i Taps var ingen tilfældighed:

- Jeg kunne med det samme se, at gården rummede en masse muligheder og at den i bund og grund var i en god stand, husker Peter, der heller tog sig lang betænkningstid - tre dage efter han havde været ude at se gården slog han til.

Og siden er det gået stærkt på ejendommen, der drives som ren planteavl med 130 ha hvede, 31 ha skov og brak samt 13 ha roer. Bygningerne rummer foruden en maskinhal også to bygninger, der i dag fungere som opbevaring af halm, mens den anden lejes ud til lagerfornål.

- Det er klart at det at vi har kunnet lave det meste selv har betydet, at det ikke er blevet så dyrt, som hvis der skulle have været professionelle håndværkere til alt arbejdet, forklarer Peter, mens han viser rundt på gården.

Selve stuehuset, der er fra 1877, er blevet moderniseret indenfor og blevet tilpasset en mere ung stil, da den forrige ejer var 83 år. Udenfor er den mest markante forandring at stuehuset er blevet sandblæst og malet hvidt, hvor det før var i røde mursten.

De øvrige bygninger har fået samme tur, fra før at være malet gule, til i dag at være malet hvide, mens taget på hele ejendommen blev malet sort. Også den store have til stuehuset har fået den helt store omgang, hvor gamle træer med elmesyge er blevet fjernet og en sø er blevet oprenset.

- Jeg kan godt lide rene linier, og jeg synes det er vigtigt at ens landejendom præsenterer sig pænt, siger Peter Koed-Jørgensen.

Han synes det er trist at se gårde der ikke er vedligeholdte og grunden omkring ejendommen kun bliver brugt som opbevaringsplads for f.eks. gamle udtjente maskiner. Samtidig mener han at en vedligeholdt gård er en god repræsentant for landbruget, der kan påvirke omdømmet positivt.

Læs også