Overgaard Gods tvinges til at betale en omfartsvej
(Effektivt Landbrug) For første gang i forbindelse med en VVM-sag om udvidelse af svineproduktion pålægges det ansøgeren at betale anlægsudgifterne til en ny offentlig omfartsvej.
Øget erhvervsmæssig aktivitet med oprettelse af en række nye arbejdspladser til miljøansvarlig produktion betragtes normalt som særdeles attraktivt for enhver kommune.
Sådan ser man tilsyneladende ikke helt på det i Mariager Kommune:
»Det er kommunens vurdering, at yderligere trafik til nye aktiviteter på Overgaard Gods vil give en støj- og miljøbelastning for de omboende på gennemkørselsstrækningen i Havndal og Klattrup, der ikke er acceptabelt. Der indledes forhandlinger med Overgaard Gods om en anlægsaftale«.
Denne udgangssalme har godsforvalter Stig Andersson kunnet læse flere gange gennem de seneste par år, når Overgaard Gods har ansøgt myndighederne om tilladelser til aktivitetsudvidelser.
Formanden for teknik- og miljøudvalget i Mariager Kommune, tidligere landboforeningsformand og LVK-fomand Laurs Sommer, er ikke i tvivl om sin og Mariager Kommunes holdning til aktivitetsudviklingen på Overgaard Gods.
- Når borgerne i Havndal og Klattrup i så mange år har fundet sig i de store mængder tung trafik til og fra Overgaard Gods, skylder vi at komme dem i møde nu, hvor der er en chance for at stille betingelser. Nemlig i forbindelse med godsets ønske om at udvide svineproduktionen, hvortil der kræves en VVM-godkendelse.
- Jeg kan derfor klart sige, at der ikke bliver nogen godkendelse til udvidelse af svineproduktionen på Overgaard Gods, med mindre man fra godsets side betaler anlægsudgiften til en omfartsvej udenom Havndal og Klattrup. Det er beregnet til mellem syv og otte millioner kroner. Mariager Kommunes andel bliver at betale ekspropriation og projekteringen af omfartsvejen, som udgør cirka 20 procent af de samlede udgifter, som når op over ni millioner kroner.
Fordi Overgaard Gods i bogstaveligste forstand ligger for enden af en vej, kan man opgøre trafikbelastningen temmelig præcist og ligeledes sætte adresse på årsagen til den samlede aktivitet.
Hvis godset får lov til at gennemføre sine planlagte aktivitetsudvidelser har Teknisk Forvaltning i Mariager Kommune beregnet trafikmængden til svineproduktion, biogasanlæg, separationsanlæg og transport af korn m.v. til 13.154 transporter pr. år eller 26.308 passager med lastbil gennem Havndal og Klattrup på et år.
- Trafikken til godset vil være så tæt, at chaufføren i en lastbil altid i sit synsfelt på vejen derud vil have en anden lastbil på vej til eller fra godset, siger Laurs Sommer.
- Vi er nødt til at gribe ind nu, selv om jeg ikke vil lægge skjul på, at Overgaard nok har Danmarks bedste beliggenhed for en stor svineproduktion, medgiver udvalgsformanden.
Hverken Laurs Sommer eller sagsbehandleren, der i Århus Amt tager vare på VVM-redegørelsen til den 2.300 dyreenheder store ansøgning fra Overgaard Gods, Irene Paulsen, kender til fortilfælde, hvor et landbrug er blevet pålagt at betale for anlæggelsen af en ny offentlig vejforbindelse for at få sine planer godkendte.
- Det er under alle omstændigheder en kommunal sag, og jeg kan i hvert fald sige, at jeg ikke kender til fortilfælde i Århus Amt, siger Irene Paulsen på spørgsmålet om dækning af anlægsudgifter af vejanlæg udenfor bedriftens arealer.
- Til gengæld er det jo principielt det samme, når man for eksempel pålægges at reducere ammoniakudslippet fra et staldanlæg. Det sker jo også af hensyn til påvirkninger af miljøet udenfor ejendommens matrikel.
Det er Mariager Kommune, der til sin tid formelt skal give den endelige tilladelse til udbygningen, hvilket sker ud fra den VVM-redegørelse, Århus Amt udarbejder og som kommer i offentlig høring i en fire-fem ugers periode omkring årsskiftet.
Godsforvalter Stig Andersson synes det er dyrt og også lidt overraskende, at en virksomhed kan få betinget sin godkendelse til aktivitetsudvidelser med et krav om at finansiere en omfartsvej.
- Aktivitetsudvidelsen betyder immervæk 10 arbejdspladser mere i kommunen. Nogle gange kan vi godt føle, at lige meget hvad vi gør herude, virker vore aktiviteter som en torn i øjet på folk, siger han og bruger gerne udtrykket hykleri om nogle af de protester, der møder godset i bestræbelserne på at udvikle aktiviteterne.
- Samtidigt vil jeg dog gerne fastslå, at vi ellers har et fint samarbejde med Mariager Kommune, siger Stig Andersson.
I alt otte ekstra fuldtidsstillinger er der det seneste år skabt på Overgaard Gods ved Mariager. Dermed er den samlede mandskabsstyrke oppe på 43 ansatte, hvoraf de 21 er funktionærer. Hertil kommer tre medarbejdere, der er i virksomhedspraktik.
- Væksten skyldes især kornafdelingen, som er øget med fire stillinger, hvoraf den ene er en ren administrativ funktion, siger godsets forvalter Stig Andersson.
- Til biogasanlægget, som nu er ved at komme op på fuld produktion, er der kommet to mand. Der skal hele tiden være en mand på vagt ved anlægget, eller en mand som med sin mobiltelefon kan tage en alarm fra anlægget.
- De sidste to medarbejdere skyldes en udvidelse med en ekstra landbrugsmaskinsmed i smedjen samt en medarbejder mere i svinestalden, hvor udvidelsen fra 440 til 990 søer blev tilendebragt i løbet af året.
Skovbrug og markbrug er mandskabsmæssigt ikke adskilte, og der har ikke været udvidelser på dette område det seneste år.
- Her deltager folkene der, hvor der er arbejde at gøre. Den arbejdskraft, vi har sparet i marken med de større maskiner, udnytter vi så andre steder. Faktisk er der en mand fuldtidsbeskæftiget med at passe komposteringen af have-parkaffald samt føre dokumentation for alt, hvad vi gør med slam og kompost, forklarer Stig Andersson.
Det er i øvrigt ikke blot omkring behandlingen af slam og have-parkaffald, der føres dokumentation på Overgaard Gods. Også alle øvrige aktiviteter dokumenteres gennem et såkaldt grønt regnskab, oplyser godsforvalteren.
Endnu ved Stig Andersson ikke, om godset vinder licitationen om behandling af 50.000 ton slam og have-parkaffald det kommende år.