- Som jeg kan se det, må den danske landmand gøre op med sig selv, om han vil køre med på den vogn der hedder: Mere intensiv produktion, så flere enheder kan produceres til lavere pris, eller om vi vil følge en anden væsentlig trend, der er iblandt forbrugerne. Nemlig den at sikre dyrevelfærd, miljøbeskyttelse, historier og holdninger bag produkterne, sikkerhed og nærhed i produktionen. Altså garantere kvalitet i produktet.

Sådan kommenterede formanden for Sydfyns Familielandbrug, Arne Aksglæde, Hundstrup, holdningen til den moderne landbrugsproduktion, da han aflagde årsberetningen.

- Det er en indlysende konstatering, at alt ser temmelig anderledes ud i dag end for 100 år siden, hvor det var producenten, altså landmanden, der bestemte hvordan og hvad han ville producere, og til en vis grænse også til hvilken pris.

- Det er ikke den stærke, men den omstillingsvillige, der vil overleve i dansk landbrug, fastslog formanden.

At der kan være flere måder at omstille sig på, indikerede formanden også i forbindelse med omtalen af foreningen »Landbrugets Naturpleje«. En forening med landmænd og andre, der som et af hovedformålene skal sikre en naturmæssig, og økonomisk optimal udnyttelse af græsningsarealer, til glæde for alle parter.

- Vi bør være meget vågne overfor de muligheder, der ligger i at omlægge sin landbrugsbedrift til en mere ekstensiv driftsform, og alligevel opnå det samme resultat på bundlinien, mente Arne Aksglæde.

Forudsætningen er, at man gør brug af de forskellige tilskudsordninger, og derfor udtalte formanden sig også meget positivt til, at familielandbruget skulle have en konsulent, som nærmest skulle fungere som »fundraiser«.

- I starten tror jeg nok, at alle var meget skeptiske, men måske mest på grund af den noget specielle måde, som der hele startede på, sagde Arne Aksglæde og henviste til Kina-turen, hvor de to landsformænd havde lavet aftaler i bussen. Trods formen tegnede der sig med tiden et billede af, at indholdet måske var ganske godt, tilføjede han.

- Jeg ved, og det skal siges, at vi i Sydfyns Familielandbrugs bestyrelse ikke var helt enige om, at det var tiden til indledning af et tættere samarbejde, men min mening med en accept var blandt andet: Vi bliver totalt set færre og færre landmænd, så for at vi kan blive hørt i de store sammenhænge, er det vigtigt at stå sammen. Der er nogle kæmpe spørgsmål at tage stilling til, og jeg tænker her på omlægningen af EU’s støtte.

- Lokalt synes jeg stadig, det er fint at have opdelingen med Familielandbrug, Landboforeningerne og Patrioterne. Konkurrence og valgmulighed er en god ting, pointerede Arne Aksglæde, og han kunne konstatere, at generalforsamlingen ikke senere tog fusionen op til debat.

Hovedformålet er at støtten til landmanden afkobles fra produktionen, og at den så fremover udbetales på grundlag af tidligere års produktion og opnået støtte.

- Som udkastet foreligger nu, ser det meget kompliceret ud, men hvis man skal lave det så retfærdigt som muligt, vil det alt andet lige kræve meget indviklede beregninger, så for mig er det ikke gennemskueligt, erkendte Arne Aksglæde, og derfor foreslog han en nærmere fremlæggelse af problematikken for medlemmerne snarest.

- Forslaget kan komme til at betyde en overordentlig stor forandring i dansk landbrugsproduktion. Den produktion, som i dag er meget støtteafhængig - for eksempel oksekødproduktionen, vil flytte til andre lande, hvor forholdene gør, at der kan produceres til markedspriser.

- Det kan virke skræmmende, men som sagt før, så skal vi være omstillingsvillige konstaterede de sydfynske familiebrugeres formand Arne Aksglæde.

Der har løbende været drøftelser i bestyrelsen om, hvad pengene eventuelt kan bruges til, og formanden nævnte flere forslag til forsamlingen: Tilskud til nye medlemmer med rabat til konsulenter, rabat for aktive medlemmer, køb af sommerhus, støttet til medlemsarrangementer og bedre aflønning til folkevalgte.

Bestyrelsen fik flere kommentarer med sig til videre overvejelser, men kommentaren, der vakte mest munterhed var den, hvor et medlem »beklagede sig« over, at formuen var skabt, så man nu havde den »at slås om«.