Bakterier æder svinelugt

(Effektivt Landbrug) Et luftrenseanlæg, som skal afprøves i en FarmTest, ser ud til at blive banebrydende for et bedre naboforhold på landet.

Bakterier kan i teorien æde lugten fra danske svinestalde.

Hvis den idé holder i praksis, vil dansk landbrug kunne løse et stort problem, blandt andet i producenternes forhold til naboerne, mener projektleder Arne Grønkjær Hansen fra Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for Bygninger og Maskiner.

I Vester Velling ved Randers bliver muligheden i løbet af 2003 prøvet af i samarbejde med borgerne, der på et møde i fornylig blev orienteret om en FarmTest af biofilteret ved Vester Velling Svineproduktion I/S.

Meget kort fortalt går metoden ud på, at luften fra svinestalden bliver gjort fugtig, inden den bliver blæst igennem et lag halm, hvor bakterierne æder de lugtstoffer, der er i ventilationsluften.

- Det gode ved dette anlæg er netop, at en landmand selv vil kunne udføre en del af arbejdet og dermed bringe investeringen længere ned, og filtermaterialet er halm og flis, som landmanden selv kan skifte ud en gang om året, forklarer Arne Grønkjær Hansen.

FarmTesten af biofilteret skal ske i et samarbejde med »Den rullende Afprøvning« under Landsudvalget for Svin. Samtidig med testen af det tyske anlæg er »Den rullende Afprøvning« ved at afprøve to andre anlæg, der kan rense luft for lugt.

Det ene anlæg er et biologisk filter med luftfugter, som firmaet Skov A/S markedsfører, mens det andet anlæg, Scan Air-Clean, »vasker« luft med svovlsyre.

Resultaterne af disse test vil også foreligge i løbet af 2003, så svineproducenter i Danmark får tal og resultater på bordet, inden de beslutter sig for at etablere anlæg, der kan løse et miljøproblem til alles tilfredshed. De første resultater fra disse anlæg er også lovende.

Læs også