Coloradobiller sætter økologer i dilemma
Hvis de bliver angrebet af billerne, må de vælge mellem mindre udbytte – eller tab af deres økologiske status.
Der er siden weekenden fundet coloradobiller flere steder på Tønder-egnen, og det har vakt bekymring hos kartoffelavlerne. Især de økologiske står i en kattepine, hvis de bliver udsat for angreb af de én centimeter lange, gul- og sortstribede biller, der er har en glubende appetit på kartoffelblade.
Almindelige landmænd kan sprøjte mod dem. Det kan økologerne ikke uden at sætte deres status som kemikaliefrie landbrug på spil. Derfor kan økologerne blive tvunget ud i et valg mellem kolera og pest.
Den gode nyhed er, at risikoen for alvorlige colorado-angreb ikke er ret stor. Der er i de sidste 30 år jævnligt fundet coloradobiller i det sydlige Danmark, blæst hertil fra Østeuropa, men det er ikke lykkedes det lille skadedyr at etablere sig i Danmark.
– Normalt er det enkelteksemplarer, der er blæst hertil. De kan tilsyneladende ikke overvintre i Danmark, siger hun.
Skulle en landmand alligevel få et større angreb i en mark, tilråder hun, at han lader være med at sprøjte og tager skraldet i form af det mindre udbytte, når billerne æder en del af bladene.
- Gør de det, kan vi risikere, at 20-30 ha står med afribbede blade ligesom i Østeuropa, siger han. Billerne er ikke blevet mindre farlige, fordi anmeldepligten er ophævet, og der ikke længere sker bekæmpelse på det offentliges regning.
Paul Regenberg kan ikke pege på en løsning på økologernes særlige dilemma i den situation, men mener faktisk, at hvis en økolog bliver hårdt angrebet af de sort-gule biller, bør han sprøjte for at undgå, at de bliver en permanent plage, selv om afgrøden så ikke kan godkendes som økologisk.
Men endnu er debatten heldigvis teoretisk. Så vidt vides, har ingen af de mange økologiske landmænd i Sønderjylland fundet de uvelkomne gæster i deres kartoffelmarker.