3,2 milliarder kroner og en stigning på ni procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Det er resultatet af omsætningen hos Danish Crown Beef efter første halvdel af regnskabsåret 2024/25. Det skyldes især en kombination af et lavere udbud af oksekød rundt i Europa og et stabilt forbrug.

Det har betydet, at priserne har været på himmelflugt de første seks måneder af regnskabsåret. Udover omsætningen er indtjeningen også steget, hvilket ses i afregningen til landmændene.

Samlet set er den gennemsnitlige afregning steget med 12,8 procent siden regnskabsårets begyndelse.

- Vi har haft en lang periode med stigende afregning til landmændene, og den udvikling fortsætter. Noteringen har taget nogle større hop, end den gjorde i samme periode sidste år. Markedet for oksekød er gloende hedt, og vi er selvfølgelig opmærksomme på at følge det tæt, for vi ser de første tegn på, at vi har nået maksimum af det, markedet kan bære, siger Finn Klostermann, adm. direktør for Danish Crown Beef, i en pressemeddelelse.

Kvalitet i fokus

Et er markedet for oksekød, som er på sit højeste længe. Det er imidlertid ikke den eneste grund til den stigende omsætning og indtjening.

Hos Danish Crown Beef har man haft et strategisk fokus på at løfte værdien af de slagtede dyr. Det afspejles i en stigning i andelen af råvarer, der forædles, som er to procent højere end samme periode sidste år.

Salget af brandede produkter, altså produkter under eget logo, har i særligt været i vækst med en stigning på 75 procent efter en flot udvikling gennem regnskabsåret 2023/24.

I marts valgte man ligeledes at introducere en ny afregningsmodel, hvor landmanden bliver honoreret for bedre spisekvalitet med et særligt marmoreringstillæg.

- Det er et markant skifte i vores måde at afregne på. Generelt oplever vi massiv efterspørgsel på dansk oksekød i høj kvalitet, ikke mindst i Italien og Spanien, så vi ønsker at sætte fokus på kvaliteten. Derfor giver det mening, at landmanden får en bedre afregning jo kvalitet, der leveres, siger Finn Klostermann.

Faldende udenlandsk bestand

Mens den danske forretning i Danish Crown Beef har løftet den løbende indtjening, er billedet ikke det samme hos de to tyske kreaturslagterier og hudeselskabet Scan-Hide i Vester Skerninge, som ikke har leveret efter forventet.

I Tyskland er bestanden af kreaturer faldende, hvilket driver priserne på de levende dyr. Sammen med en lavere effektivitet på grund af færre slagtninger, koster det på indtjening.

Netop den lavere tilførsel af kreaturer er også et billede man kan nikke genkendende til på Sydfyn. Hos Scan-Hide bliver de færre kreaturer dog overskygget af en svag efterspørgsel på læder fra både bil- og møbelindustrien, grundet den geopolitiske uro.

Finn Klostermann er adm. direktør i Danish Crown Beef. Arkivfoto: Danish Crown

Finn Klostermann er adm. direktør i Danish Crown Beef. Arkivfoto: Danish Crown

Mere værdi

Generelt har Danish Crown Beef intensiveret arbejdet med at skabe mere værdi af kødet fremfor at fokusere entydigt på volumen. Det falder godt i tråd med den overordnede strategi for kvalitet og bæredygtighed.

- Vi har længe arbejdet mod at øge kvaliteten og den værdi, vi får ud af vores råvarer. Det ser vi som den rigtige vej at gå i et marked, hvor der blive stadig større konkurrence om råvaren, og det passer også godt ind i vores ambitioner på bæredygtighedsområdet, siger Finn Klostermann.

Business