En bygmark kommer til byen

Som optakt til dyrskuet i Aabenraa medbringer en landmand sine markmaskiner sammen med et repræsentativt udsnit af markens input og output.

Landbruget flytter - næsten bogstaveligt talt – sine marker ind på Store Torv i Aabenraa 8. juni kl. 9-13 som optakt til Det Sønderjyske Fællesdyrskue den følgende weekend.

Landmand Peter From-Eriksen fra Sdr. Hostrup ved Aabenraa er med i arrangementet som landbrugets ambassadør overfor bybefolkningen.

Han medbringer markmaskiner, billeder af gården og markerne og en oversigt over slagets gang i marken, så de besøgende har mulighed for at sætte sig ind i, hvad det er, der foregår ude i landskabet, når en landmand kører rundt på sin traktor med »en eller anden maskine« bagpå.

Det hele er skaleret ned til 300 kvadratmeter, hvilket svarer til tre procent af en hektar. Størrelsen af marken er vist på Store Torv sammen med mængderne af de midler, der går ind og kommer ud af marken.

På den lille mark på 300 kvadratmeter indgår der 4,5 kg såsæd, 150 kg halmaske og 12 kg NPKS-gødning. En lille portion ukrudtsmiddel på seks ml og svampemiddel i en mængde svarende til en sødemiddeltablet er de doser af pesticider, som en mark på den størrelse skal have, og ved at se på størrelsen af doseringen kan ikke-landmænd få en bedre fornemmelse for, hvor lidt sprøjtemiddel markerne skal lægge ryg til.

- En parcelhusejer kan nok ikke finde ud af at dosere seks ml gift ud i haven – men det kan vi som landmænd, fastslår Peter From-Eriksen, der driver 190 ha og har 300 søer med salg af 30 kgs grise.

Markmaskinerne vises også frem for byfolkene. Det drejer sig om en John Deere 7710 traktor med Amazone rotorharve og en John Deere 6800 med Amazone trailersprøjte.

Det er første gang, der er mark og maskiner på Store Torv, men det er ikke første gang, Peter From-Eriksen viser frem og fortæller om sit landbrug. Han har besøgt 8. og 9. klasser i skoler i forbindelse med »Landmand for en dag«, hvor skolebørn lærer om landbruget direkte fra kilden.

Peter From-Eriksen er også koordinerende kontaktlandmand, så han bliver også ringet op, når der skal skabes kontakt til andre landmænd – for eksempel som guides til skoleklasser på dyrskuet i Aabenraa.

Bag arrangementet på Store Torv i Aabenraa står Aabenraa Shopping og Landbrugets Samfundskontakt i Sønderjylland. Det skal virke som en appetitvækker for at få folk til at besøge dyrskuet, og som yderligere lokkemiddel er der udskrevet en konkurrence. Gætter man rigtigt på vægten af den store traktor og sprøjten, kan man vinde en af 50 indgangsbilletter til dyrskuet.

Læs også