Tilskud styrer landmændenes efteruddannelseslyst

MOTIVATION: Når det gælder tilnærmelsesvis gratis EDB-kurser er der stor lyst til efteruddannelse i landbruget. Uanset om de attraktive tilskudspenge finder vej gennem AMU systemet eller via Åben Uddannelse.

Det kan godt være, mange i landbruget er modstandere af tilskud til aftenskolernes berømte kurser i palmebladstydning og finere madlavning for mænd.

Men når det gælder tilnærmelsesvis gratis kurser i grundlæggende EDB er modstanden til at overse. Uanset om de attraktive tilskudspenge finder vej gennem AMU systemet eller via Åben Uddannelse er interessen overvældende.

Sidste år kunne Sønderjysk Landboforening gennem et AMU samarbejde sende 490 landmænd på kursus i grundlæggende EDB og da Landbrugets Rådgivningscenter i starten af maj gennem Landsbladet udsendte en lille notits om gratis PC-kørekort, begyndte telefonerne igen at gløde.

Fjernundervisningskurset er tilrettelagt af et IT-firma fra Århus i samarbejde med Skjern Handelsskole. Landbrugets Rådgivningscenter har alene været formidler af fjernundervisningskurset, pointerer konsulent Thomas Abildgaard Rasmussen, Landskontoret for uddannelse.

Det nye fjernundervisningskursus, der startede i maj, indeholder de samme elementer som det såkaldte PC kørekort og skal være afsluttet til november.

- Deltagerne arbejder med Microsoftprogrammerne Word, Excel, PowerPoint og internettet og lærer det mest grundlæggende ved computerens styresystem. De skal løbende aflevere opgaver, og der holdes fast i dem og følges op via breve, telefonopkald og e-mails, hvis de ikke deltager aktivt i undervisningen. Landmændene bliver delt op i klasser og kan via internettet kommunikere med hinanden og underviseren.

- Undervisningen er i gang, og vi kan se, at nogle af landmændene går på klokken to om natten, så de udnytter fleksibiliteten. De er meget pligtopfyldende. Det er også sådan, at de kan give underviseren en melding om, at de ikke er på de næste tre uger, for der er de i gang med høsten. Derfor er det også individuelt, hvor langt de er kommet, men kurset er i gang nu, og de skal runde det af til december, siger Thomas Abildgaard Rasmussen.

- Vi oplever ofte, at landmændene ikke melder sig på et kursus, eller tilmelder sig i sidste øjeblik, fordi de ikke helt ved, om de har tid. Med fjernundervisningen er det en anden sag, for der tager de bare fat, når de har tid. Vi er i gang med at undersøge, om vi kan skræddersy andre kurser på den måde, lyder det fra Thomas Abildgaard Rasmussen.

Endnu er det uklart, om det bliver muligt at udbyde et nyt kursus med de attraktive tilskud under Åben Uddannelse. Det må tiden og regeringen vise, hedder det fra Landskontoret i Skejby.

Læs også