Grøndal gør klar til gul ost

I begyndelsen af maj starter produktionen af gul ost på Grøndal Mejeri. Mejeriets nye ejer - Uhrenholt-koncernen - regner med en produktion på 2500 tons ost det første år, oplyser divisionsdirektør Per Poulsen

Der hamres og regeres i øjeblikket flittigt på Grøndal Mejeri i Horne. Det tidligere feta-mejeri er ved at blive ombygget til produktion af gul ost, og mejeriets nye ejer - Uhrenholt-koncernen - regner med at kunne starte en prøveproduktion omkring 1. maj. Den egentlige produktion forventes først at køre på fuld kraft fra 1. oktober.

- Da mejeriet bliver bygget om fra én produktion til en anden, kan det tage et stykke tid, før det hele kører, som det skal. Så vi lægger ud med en mindre produktion de første to-tre måneder. Derefter gearer vi langsomt op i takt med resultaterne fra indkøringsperioden, siger divisionsdirektør Per Poulsen, F. Uhrenholt Dairy A/S, der er landets næststørste aktør på markedet for mejeriprodukter.

Uhrenholt, der har hovedsæde i Middelfart, har eksisteret i 25 år og opererer i dag i mere end 60 lande verden over. F. Uhrenholt Dairy A/S - koncernens mejeridivision - handler og videresælger en lang række mejeriprodukter som ost, smør og mælkepulver, og købet af Grøndal Mejeri er et led i selskabets strategi for at gøre sig mere uafhængig i forhold til leverandører. Uhrenholt, der køber og sælger 30.000 tons konsumost om året, ejer desuden Skodborg Mejeri, hvor der produceres Fontina og Danablu ost.

Uhrenholt’s overtagelse af Grøndal Mejeri sker officielt pr. 1. marts, og divisionsdirektør Per Poulsen forventer en årlig produktion på 2500 tons ost det første år. Der bliver tale om flere forskellige typer af skorpefri gul ost, blandt andet Samsø, Maribo og Havarti.

Råvaren til den fremtidige produktion på Grøndal vil ifølge Per Poulsen fortsat blive leveret af Arla Foods i form af cirka 25 millioner kilo mælk på årsbasis. Om det bliver fra lokale mælkeproducenter på Horne Land ved divisionsdirektøren dog ikke.

- Det er Arla, der administrerer, hvor de 25 millioner kilo mælk skal komme fra. Men den mælk, vi får til vores mejeri i Skodborg, og som også leveres af Arla Foods, kommer fra lokale leverandører omkring mejeriet, oplyser Per Poulsen.

14 af disse er fulgt med over i F. Uhrenholt Dairy A/S. De er i øjeblikket i ved at blive omskolet fra feta-produktion til produktion af gul ost på Dalum Tekniske Skole. Midt i april vender de tilbage til mejeriet i Horne, hvor de umiddelbart efter skal i gang med den omtalte prøveproduktion.

- Ostene fra Grøndal skal i første omgang afsættes på de nære europæiske markeder, fortrinsvis Sverige og Tyskland, oplyser divisionsdirektør Per Poulsen, der ikke på nuværende tidspunkt vil løfte sløret for eventuelle udvidelsesplaner på Grøndal.

- I første omgang handler det om at få mejeriet i gang, siger han.

Da det daværende MD Foods kort efter Kløver-fusionen satte Grøndal Mejeri til salg, var der ikke mange mælkeproducenter i Horne-området, som troede på en fremtidig produktion på det lokale mejeri. Det gjaldt blandt andre Søren Brems i Bjerne.

Den sydfynske mælkeproducent er derfor glad for, at produktionen på mejeriet nu fortsætter under Uhrenholt, selv om han hellere havde set virksomheden bevaret og drevet i Arla-regi.

- Men hvis der kan blive lige så mange arbejdspladser, og Grøndal kan blive en dynamisk virksomhed igen, er det ikke det afgørende, om det er Arla eller Uhrenholt, der ejer den. Under alle omstændigheder er det godt for lokalsamfundet, at mejeriet kører videre. Det redder nogle arbejdspladser, siger Søren Brems, som mener, at det er den generelle holdning i Horne-området.

- Jeg ved ikke om den lokale mælk fremover skal leveres til Grøndal igen, men mejeriet skal da fortsat købe mælk hos Arla, noterer Søren Brems, der tidligere har peget på, at det set med landmandsøjne altid er bekvemt med et mejeri i lokalområdet.

Læs også