Rundballer bliver større

- Kører vi i normalt lagerfast og tørt halm, vejer ballerne i gennemsnit 540 kilo. Det er samme vægt som mange bigballer har, siger Jørn Larsen fra Thy Wrap og Halmludning om de rundballer på 2,0 meter i diameter, hans nye presser fremstiller.

Foto: Olav Vibild

- Man kan godt mærke på traktoren, at der lægges noget halm på, når diameteren på rundballen nærmer sig de to meter, siger Jørn Larsen fra Thy Wrap og Halmludning.

Som maskinstation med speciale i wrapning og halmludning i den kvægrige egn skal han have grej til at håndtere store halmmængder.

- I hvert fald i et normal år, føjer han til.

- Høsten 2001 var ikke normal, og der gik en del halm tabt, som ikke blev presset men i stedet snittet, så folk kunne komme i gang med at så vintersæd.

Jørn Larsen har investeret i en af landets første rundballepressere, der kan lave rundballer med en diameter på to meter. Der er tale om Welgers nye RP 520 rundballepresser.

- Vi har også kørt med den nye presser i frøgræshalm, som var bestemt for at skulle ludes. Derfor var det ikke helt tørt, og her kom vægten op på 690 kilo pr. balle.

- Jeg er overrasket over, hvor nemt det er at fylde ballen ens i begge sider. Vi har kun lave pæne baller med maskinen, og jeg tror, det har noget med den brede pickup at gøre, vurderer Jørn Larsen.

- Endnu har vi ikke presset græs med presseren. Det får vi prøvet til næste forår, og det vil naturligvis sætte presseren på prøve. Presning af græs er jo det, der er hårdest ved maskineriet.

- For nogle af mine kunder betyder det større halmindhold, at forbruget pr. dag netop passer bedre med en balle frem for tidligere, hvor de skulle have fat i to, siger den tilfredse ejer af storpresseren.

- I Thy har vi, som i mange andre egne af landet, hård konkurrence om halmpresningen. Jeg har valgt at presse med den nye presser til en pris på 50-52 kroner pr. balle, hvilket svarer til 8,5 øre pr. kilo halm. Dermed er vi konkurrencedygtige overfor bigballerne, der normalt koster 85 kroner pr. balle at få presset, siger Jørn Larsen.

- Det viste sig at være tilfældet, fortæller salgschef Henning Kristensen fra Grindsted-firmaet.

- Flere af vore kunder har udelukkende presset halmballer på to meter, og andre har presset en stor part på to meter. Vægten på halmballerne når ifølge vore oplysninger fra brugerne helt op på 650 kilo, når der køres med maksimal diameter.

Ved Welger-importørens opfølgning hos kunderne efter den første sæson med den nye model, bliver der også spurgt til erfaringerne med presning af forvejret græs og hø. I disse afgrøder er den mest udbredte ballediameter mellem 1,10 og 1,4 meter.

- Især har den specielle kanalbund som Welger kalder »Hydroflex-control« imponeret. Hvis der ved et uheld sker en forstoppelse ved indføringsrotoren, kan kanalbunden hydraulisk sænkes og »proppen« køres fri, hvorefter kanalbunden igen hæves på plads, siger salgschefen.

Begge modeller kan som ekstraudstyr monteres med enten Mastercut snitter med 12 knive eller Proficut snitter med 23 knive.

En særlig model, RP 502 Special, er udelukkende beregnet til halm. På denne version kan der ikke monteres snitter.

Læs også