bannerPos

Svineproducent høster gevinst af gmo-fri soja

Redaktionen

13-04-2012 08:54
Hvidsten-landmand har noteret en række markante forbedringer i sin besætning efter han har skiftet gmo-soja ud med gmo-fri soja til sine søer.

Ib Borup Pedersen, Pilegården i Hvidsten, har oplevet en markant forandring i sin svinebesætning, efter at han har skiftet til gmo-fri soja i foderblandingerne til sine søer.

- Mest tydeligt var det, at vores massive problemer med spædgrisediarre forsvandt fra den ene dag til den anden, siger han.

Efter skiftet til gmo-fri soja har Ib Borup Pedersen konstateret en række forbedringer - blandt andet lettere faringer, søer med højere mælkeydelse, færre døde pattegrise, mere ensartede grise ved fravænning, lavere medicinforbrug, en højere faringsprocent og en stigning i fravænnede grise pr. kuld til 14 grise.

Mindre medicin betaler
De mange forbedringer i besætningen kan sagtens betale for det dyrere gmo-fri foder.

- Alene de besparelser, jeg har opnået på medicinkontoen, har betalt for den ekstra udgift til den gmo-fri soja, fastslår Ib Borup Pedersen, der med sin e-kontrol dokumenter resultaterne.

Før foderskiftet lå niveauet på 28,1, som endda var det hidtil højeste i besætningen.

Svineproducenten er i øvrigt kritisk over for gmo-soja, som dyrkes med et betydeligt forbrug af glyphosat på markerne. Landmanden tilføjer, han er overbevist om, at hans kolleger ville droppe gmo-foderafgrøder, hvis de kendte skadevirkningerne på dyr og mennesker.

Videncenter for Svineproduktion har netop besluttet at teste mavesundheden hos grise, der er fodret med henholdsvis gmo- og non-gmo-soja.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31707 artikler)Prev1234567158415851586Next