Det er lidt af en videnskab at sikre, at køerne får den kost, de har brug for. Det er en del af baggrunden for et nyt projekt
På søndag går stalddørene op rundt omkring i landet, og de
økologiske køer bliver lukket ud på græs.
Men det er ikke helt ligetil at sikre, at køerne får
præcis den kost, de har brug for på marken for at kunne producere nok mælk. Der
er nemlig forskel på græssets kvalitet – og samtidig er det af hensyn til
klovene vigtigt at sikre, at køerne har gode veje fra stalden til græsmarken. Sådan
lyder det fra Videncentret for Landbrug.
- De økologiske malkekvægsbesætninger er blevet større og
det gør, at det bliver sværere at holde øje med at alle køerne trives ude på
markerne. Det betyder også at græsarealerne skal være større. Derfor er det
vigtigt, at vi finder gode løsninger på disse udfordringer og samtidig kan finde
nye måder til at øge udbyttet af afgræsningen, siger økologikonsulent ved
Videncentret for Landbrug Arne Munk på centrets hjemmeside.
Økologer på skolebænken
Han er projektleder på projekt »Afgræsningsskolen«, hvor
60 økologiske landmænd fra hele landet hen over sommeren skal udveksle
erfaringer med at have køer på græs.
- Vi ved at landmænd har meget respekt for det, som de
lærer fra hinanden. Derfor er det oplagt, at vi laver disse skoler, hvor
landmændene erfaringsudveksler og samtidig kan få rådgivning fra en
økologikonsulent, konstaterer Arne Munk.
Videncentret for Landbrug oplyser, at når sæsonen er slut,
mødes alle landmænd til fælles opsamling på skoleprojektet. Her vil den landmænd,
som har opnået den bedste afgræsning, blive kåret.
Afgræsningsskolen er støttet af Økologifremmeordningen.