En fejlleverance fra DLG Vesthimmerland i Aars kostede sidste år smågriseproducent Claus Toft Knudsen (billedet), Smorup Toftegaard i Lille Binderup ved Aars, 30 døde søer, en manglende produktion på cirka 800 smågrise i en periode på seks måneder plus diverse omkostninger - i alt et samlet tab på omkring 127.000 kroner.

Efter seks måneder var tabet, ifølge smågriseproducenten, øget til 240.000 kroner på grund af små kuld og mange omløbere.

DLG har for længst erkendt fejlen, men gik kun med til at yde 50.000 kroner i erstatning.

Hele miseren startede den 8. juni sidste år. Claus Toft Knudsen, der har en PIC højstatusbesætning på 450 søer, havde bestilt et parti tilskudsblanding til drægtige søer. Der sker imidlertid en fejl i forbindelse med ordremodtagelsen hos DLG. Og vognmanden, der leverer varen, læser ikke følgesedlen eller teksten på røret på siloen. I stedet for den bestilte tilskudsblanding bliver der derfor blæst tilskudsfoder til slagtesvin i siloen, uden at Claus Toft Knudsen er opmærksom på det.

I løbet af et par uger viser de første symptomer sig: Søerne bliver dehydrerede og har svært ved at klare turen fra drægtighedsstalden til farestalden. Nogle af de højdrægtige søer dør under faringen, da de ikke har kræfter til af føde grisene. Andre søer føder kun dødfødte grise, og nogle grise fødes svage og dør.

- Jeg ser på indlægssedlen, at der er leveret en anden tilskudsfoderblanding end den bestilte. Det bekræftes af DLG, som ikke synes, at der er nogen grund til at bytte foderet, da der kun er tilbage til cirka en uges forbrug, og jeg allerede har tilsat ekstra E-vitaminer og fosfor.

DLGs konsulent, Peter Jacobsen, besøger stalden sammen med dyrlægen.

- De bliver enige om en række mangler ved denne blanding. Blandt andet mangler der masser af natrium, så søerne dehydreres. DLG-konsulenten prøver ihærdigt at få en so op at stå, men uden held. På det tidspunkt ligger der allerede tre døde søer uden for, fortæller Claus Toft Knudsen.

- DLG sætter i hast en bestilling i gang på mineraler/vitaminer for at rette op på underforsyningen af de drægtige søer. Mineralerne og vitaminerne skal så tilsættes foderblandingen manuelt. Imidlertid modtager jeg dem først tre uger senere, efter at vi havde rykket flere gange. Efter 14 dage med sofoder forløb faringerne i besætningen igen næsten normalt, føjer han til.

Udover det økonomiske tab, han har lidt som følge af fejlleverancen, måtte han, ifølge eget udsagn, høre antydninger fra Peter Jacobsen om, at fodringsfejlen ikke var det eneste problem, men at driftsledelsen måske ikke var i orden.

- Jeg havde handlet med DLG i 13 år, men gik efter denne skuffende oplevelse over til KFK, selvom foderet her var 100.000 kroner dyrere. Nu er KFK så solgt. Konsekvensen er, at jeg resten af indeværende kontraktperiode skal bestille varer hos tre forskellige grovvarefirmaer, blandt andet DLG, som jeg har mistet tilliden til. Det viser, at nu, hvor KFK er væk, er der store områder af landet, hvor der ikke er nogen reel konkurrence, fordi der er langt til konkurrerende firmaer på markedet. Men jeg er i hvert fald færdig med DLG foreløbig.

Claus Toft Knudsen stiller spørgsmålet, hvorfor det i en situation, hvor foderstofleverandøren begår en fejl, er så svært at få en ordentlig behandling, når de har erkendt fejlen.

- Jeg har virkelig ondt af den næste i køen, der får samme behandling. Hvad kan man gøre, for de er jo så venlige, når man ringer. Deres penge skal de nok få hjem - ellers vågner ulven og viser kløer. Dette er blot et eksempel blandt mange, der viser, at noget er helt galt. Foderstofloven bør ændres, så det er firmaet, der skal bevise sin uskyld, ikke landmanden, slutter han.

Svineproduktionskonsulent Mathias Bruun, der var rådgiver for Claus Toft Knudsen under sagen med DLG’s fejlleverance sidste år, vurderer ikke, at det ville have været muligt at vinde en erstatningssag mod DLG.

Det på trods af, at der ikke kan være den store tvivl om, at fejlleverancen var årsag til problemerne i besætningen. Der blev nemlig foretaget en række undersøgelser i besætningen for at udelukke, at symptomerne kunne skyldes andre faktorer.

Når en sag formentlig ikke ville kunne vindes, begrunder Mathias Bruun det med, at der i faglitteraturen ikke er noget klart belæg for at påstå, at en underforsyning som den omtalte kan give de beskrevne symptomer.

- Claus Toft Knudsen har bestemt styr på tingene. Alligevel er han ikke selv helt uden skyld i det beklagelige forløb. Når man har modtaget en sending foder, har man nemlig pligt til straks at foretage en modtagekontrol for at sikre, at det er den bestilte vare, der er blevet leveret. Det gjorde han ikke, og det kender jeg i øvrigt ingen, der gør konsekvent, siger Mathias Bruun.

- Alligevel synes jeg godt, at DLG kunne have givet noget mere i erstatning, da de havde hovedparten af skylden i det skete, føjer han til.

- Der var tale om en meget usædvanlig og kedelig sag. Men vi forholder os til, at vi trods alt nåede frem til en aftale med kunden om en erstatning, som vi i øvrigt mener, han kan være udmærket tilfreds med. Var han ikke det, kunne han jo være gået rettens vej. Samtidig skal det understreges, at når vi begår en fejl som i dette tilfælde, skal kunden naturligvis have en rimelig erstatning for det tab, han er blevet påført, siger Jørgen Hoppe Christensen.

- Omvendt ligger det os fjernt at »købe« os til popularitet i en sag som denne ved at give en større erstatning, end vi finder det rimeligt. Vi står jo til ansvar overfor vore ejere, føjer han til.