Grise lugter godt

(Effektivt Landbrug) Pep-stald 2000 imponerer umiddelbart i kraft af blandt andet det gode klima i stalden, som åbenbart også indvirker på grisenes temperament. Og så har stalden udkonkurreret en inkarneret selvbygger.

En rigtig molbohistorie tænker man. Svin lugter ad h.. til; det ved enhver. Knud Kruse er ganske vist født som molbo. Samtidigt påstår han, at den færdigbyggede stald var billigere end alt andet – inklusiv selvbyggeri, som han ellers hidtil har praktiseret.

- Og så skulle pokker da stå i selv at gå og bøvle med det, siger Knud Kruse og inviterer indenfor i stalden.

Ingen grund til at haste videre. Vi gav os god tid til at snakke med hinanden og grisene, som stort set alle sammen viste sig at være godmodige og snakkesalige. Svinene kom tillidsfuldt tæt på, gryntede og lod sig klø på trynen og bag øret næsten som i gamle dage - bortset fra duften/lugten.

Knud Kruse havde også hørt, at grisene i denne staldtype ville komme frem, når blot han kaldte på dem eller gav en bankelyd. Trods sin herkomst som molbo, var han dog noget skeptisk, men er nu overbevist af realiteterne.

Nedkølingen sker i kraft af en varmegenvinding eller varmeveksler, som trækker varmegrader ud af gyllen og leverer varmt vand til stuehuset. Eller med andre ord: fjern lugten i stalden og få varme og varmt vand i stuehuset.

Klimaet er blevet meget bedre med den nye stald. Knud Kruse har således bemærket, at hosteriet stort set ophører, når grisene er flyttet til den nye stald.

Stalden er desuden lys og arbejdsvenlig, hvor det er uhyre nemt at flytte grisene til og fra stierne og ud på rampen. Brusesystemet sørger for, at grisene kan blive afkølet. Men bruseren er næppe skyld i, at grisene også lugter godt. Trods alt, selv om vi er på Djursland med udsigt til Mols Bjerge.

Læs også