Råd til landbruget: Stop klynkeriet

- Hvis danske landmænd vil være deres egen produktion bekendt, kan de frejdigt svare igen og stå fast, når der kommer pres udefra, siger lektor Johs. Nørregaard Frandsen, Syddansk Universitet.

- Hold op med alt det piveri og vær det bekendt, I laver. Hvis I altså selv vil være det landbrug bekendt, som I driver. Med det som udgangspunkt kan I jo frejdigt svare igen og stå fast.

Ordene kommer fra lektor og institutleder i litteratur, kultur og medier, Johannes Nørregaard Frandsen, Syddansk Universitet i Odense. Ordene falder, da vi på de danske landmænds vegne spørger ham, hvad de skal gøre ved alt den kritik, de næsten dagligt udsættes for.

- Det er naturligvis komplet nonsens at tro, at man i et moderne og komplekst samfund kan stille sig op og sige, at ingen skal blande sig i, hvad jeg som landmand gør »på mine 20 tønder land«. Den tid er for længst forbi, slår han fast.

- Jeg tror ikke, det er størrelsen af landbrugene, der er et problem. Det kan derimod den form for landbrug, der drives, blive, hvis man ikke er opmærksom på tidens krav.

- Det tror jeg, de unge og yngre erhvervsfolk er. Og det betyder, at jeg forventer, de enkelte landbrug om ti år er blevet endnu større, og at landbruget ikke lugter af gylle til den tid.

- Værre er det med mange af de lidt ældre landmænd, der ikke har erkendt, at landbruget ikke mere er Danmarks førende og bærende erhverv. De landmænd, der i dag er mellem 50 og 70 år opfatter sig stadig som en del af den stolte generation af andelsbønder, der tidligere var samfundets magthavere – dem det øvrige samfund skulle nære en vis ydmyghed og ærbødighed overfor. Landmænd med den holdning har det allerede svært, og for dem bliver det blot endnu værre.

- Den går altså ikke mere. Den tid er forbi. Selvuretfærdighed bekæmpes ikke ved klynkeri og ved at vende verden ryggen, siger Johs. Nørregaard Frandsen.

- Hertil er der brug for åbenhed og atter åbenhed. Et område, hvor jeg i øvrigt mener, landbruget er ved at vise nye og bedre takter.

Læs også