Efter, at blåsten til klovvask blev forbudt, havde Finn Læbels 180 malkekvæg massive problemer med den smertefulde klovsygdom, digital laminitis.

Derfor gik Finn Læbel og håbede på, at en eller anden opfindelse kunne råde bod på udfordringerne. Han var heller ikke sen til at smutte forbi CN Maskinfabrik i Gram med et billede, han havde set i et fagblad af en tyskproduceret klovrenser. Fin Læbel spurgte på fabrikken, om ikke man kunne konstruere en lignende klovbørste, der sørgede for, at snavs ikke satte sig fast under køernes klove - og dermed forhindrede de gode vækstbetingelser for sygdomme.

Finn Læbels forslag blev omsat til en tegning, som igen blev til en prototype af den klovbørste, som nu har fået navnet CN-Klovren. Og det var naturligvis Finn Læbels egen stald, der fik den nykonstruerede klovbørste på prøve lige før sommerferien.

- Der har været nogle tilpasninger hist og her. Men nu kører den bare, konstaterer Finn Læbel.

Samtidig med, at CN-Klovren blev en del af inventaret i Finn Læbels stald ved hjemmet sydvest for Gram, skete der noget forunderligt: der har ikke været et eneste nyt tilfælde af digital laminitis i gårdens besætning.

Lavt vandforbrug
Teknikken bag klovbørsten er simpel. Rundbørster er placeret under en række gulvspalter, så børstehårene stikker op mellem spalterne. I hver ende af maskinen er der installeret en vanddyse, som sprøjter vand op gennem spalterne, når børsten tændes. Samtidig kører rundbørsterne, og når køerne går hen over spalterne, sørger børstehår og vand for, at dyrenes klove renses nedenunder.

En af CN-Klovrens øvrige plusser er, at dens vandforbrug er minimalt. I gennemsnit en liter per ko per vask.

Finn Læbels køer vænnede sig desuden relativt hurtigt til klovbørsten.

- Der gik blot to dage, så tænkte de vist ikke videre over det, siger Fin Læbel.

Køerne gør brug af børsten to gange om dagen i forbindelse med malkningen. Børsten er placeret i et lille aflukke, som dyrene skal igennem for at komme videre ud i løsdriften fra malkestalden.

Finn Læbels CN-Klovren skal fortsat være i stalden. Hans prototypeudgave kører hydraulisk, mens efterfølgerne bliver eldrevne.