Verdenspremiere på Lolland

En ny 12 meter bred kædeharve var blandt de maskiner, som en stor erfagruppe om faste kørespor så på, da de mødtes i marken.

Det var en verdenspremiere i Danmark, da Bjarne Knudsen fra KK Engineering Europe i torsdags præsenterede den nye 12 meter Kelly kædeharve på en mark ved Sakskøbing.

- Maskinen blev færdig i mandags og har i nat været på sin jomfrurejse til Lolland fra Allingåbro på Djursland, siger han.

Denne model passer ind i et 12-meter system med faste kørespor, men redskabet fås også i arbejdsbredder på seks og ni meter.

Kelly kædeharven, der blev introduceret i Danmark sidste efterår, anvendes primært til stubbearbejdning af for eksempel majs og raps samt til falsk såbed.

Jorden skrælles
- Den er god til arbejdsdybder på to-tre centimeter og ned til syv centimeter, forklarer Bjarne Knudsen, før maskinen slippes løs i en hvedestub.

Kædernes specielle placering med 43 grader på kørselsretningen gør, at tallerknerne nærmest »skræller« det øverste jordlag af og efterlader plantematerialet på en jævn overflade.

- I Tyskland er man meget interesseret i redskabet til behandling af majsstubbe. For at have tilstrækkelig effekt mod majsborebillen anbefaler tyskerne, at stubben skal skæres over to centimeter under jordoverfladen. Og vi har også set, at to træk med denne harve er nok til at crimpe majsstubbene, fortæller maskinfabrikanten.

- Hvorfor harve i syv centimeters dybde, når man kan nøjes med to-tre centimeter, tilføjer han.

Ingen reservedele
Ifølge Bjarne Knudsen er drift og vedligehold meget lavt, og det koster ikke meget energi at køre med harven.

- Vi bruger kun mellem 2,5 og 3 liter brændstof pr. hektar, og det er meget fordelagtigt, understreger han.

- Den er bygget op på en enkel, simpel og robust diamant-formet ramme, og vi forventer ikke at sælge reservedele til maskinen, fortæller han med et glimt i øjnene.

Klarer 200.000 hektar
I Australien har Bjarne Knudsen set fire tilsvarende maskiner, der alle havde kørt på 200.000 hektar og hvor de mest slidte tallerkener kun var slidt cirka en centimeter i diameteren.

- Derfor giver vi garanti for at tallerkenerne kan holde til 100.000 hektar, og der er også garanti for 10.000 hektar på lejerne, forsikrer han.

Der er lagt stor vægt på let vedligehold af Kelly kædeharverne, og der er overvejende anvendt standard komponenter, som man selv kan udskifte.

Maskinen er tre meter bred i transportstillingen.

Der er solgt ni Kelly kædeharver i Danmark.

Prisen på 12 meter modellen vil blive annonceret i nær fremtid.

14 furet plov
Demonstrationen var en del af et erfagruppemøde i CTF Europe, hvor 75 landmænd og konsulenter fra hele landet diskuterede og udvekslede erfaringer om faste kørespor.

Arrangementet, der foregik hos Mertz i Nykøbing Falster og på Krenkerup Gods på Lolland, fokuserede på 12-meter systemer i blandt andet korn og roer.

På Krenkerup Gods kunne deltagerne blandt andet se Danmarks største plov – en ny 14 furet Kverneland PW – der kører on-land ved hjælp af Gps. Ploven, der netop er taget i brug som led i indførelse af et 12-meter system med faste spor, trækkes af en Caterpillar 95E bæltetraktor med 410 hestekræfter.

Læs også