Succes med målrettede erfagrupper

(LANDBRUG SYD)Erfa-grupper med et snævert fagligt emne er i høj grad med til at sætte turbo på erfaringsudveklingen på de tekniske forhold, og i særdeleshed på driftsledelsen.

Efter høst går kvægbrugsrådgivningen i Sydvestjysk Landboforening Varde i gang med en ny sæson i de i alt 15 erfa-grupper, som kvægbrugskonsulenterne er involveret i.

Lige nu samler interessen sig om en helt ny bygge-erfagruppe for landmænd med byggeplaner for 2004 og fremover, og desuden er der ledige pladser i en »Før robot-gruppe«.

- Erfagrupperne er meget effektive og populære, når landmænd skal hente ny inspiration og praktiske erfaringer, siger Peter Hegelund, faglig leder af kvægbrugsrådgivningen.

Især er der interesse for erfagrupper med et snævert fagligt indhold.

- Vi har længe haft en åben erfagruppe for landmænd, der skal have styrket deres beslutningsgrundlag, inden de træffer det endelige valg af robot. Gruppens medlemmer besøger ejendomme med malkerobotter i funktion, og efterhånden som den enkelte deltager træffer sin beslutning, forlader han gruppen, fortæller han.

Alene de seneste to år er der igangsat seks erfa-grupper med robotteknologi som overordnet emne. To for kvægbrugere med Lely-malkerobotter, to grupper med De Laval-malkerobotter og to grupper med Gascoigne Melotte- malkerobotter.

- Erfa-grupper med et snævert fagligt emne (her robotter) er i høj grad med til at sætte turbo på erfaringsudveklingen på såvel de tekniske forhold, men i særdeleshed på driftsledelsen, hvor robotter forudsætter nye måder at tænker på, forklarer Peter Hegelund.

Kvægbrugsrådgivningen er indstillet på at starte nye erfagrupper i takt med, at behovene opstår. Her er som nævnt den nye byggeerfagruppe sidste skud på stammen.

Læs også