Økologer presses af flere faktorer

Inflation og kommende CO2-afgifter er nogle af de faktorer der her i 2023 påvirker økologien i Danmark, lød et af budskaberne ved Økologisektionen i L&F´s årsmøde i Kolding.

Fuldt hus til årsmødet i Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, der blev holdt på uddannelsescenteret Hansenbergs afdeling ved Lunderskov nær Kolding, hvor landbrugsuddannelserne er placeret. Foto: John Ankersen

Krigen i Ukraine, inflation med stigende priser på blandt andet energi, har sat de danske økologer under pres. Samtidig er der udsigt til kommende CO2-afgifter. Men der er også lyspunkter og håb, lød et af budskaberne ved årsmødet forleden i Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

- Lige nu er hele landbrugserhvervet på en stor omstillingsrejse - godt pustet i nakken af klimaforandringer og krav om CO2-reduktioner. Vi står over for en ny grøn omstilling i hele landbruget. Samtidig med, at vi i økologien lige er ved at finde ud af, hvad der er op og ned efter et par år med høj inflation, høje energipriser og deraf ændret forbrugeradfærd, lød et af budskaberne fra Hans Erik Jørgensen, formand i L&F Økologi.

Også økologichef i L&F Økologi, Kirsten Lund Jensen, kom ind på den »mur«, som økologien på det seneste er stødt lidt ind i.

I mange år har økologien været i konstant vækst. Fra 2012 til 2022 blev afsætningen af økologi i Danmark næsten tredoblet. Det samme gjorde økologieksporten. Men så i 2022 kom krigen, inflationen og de høje energipriser, og der skete opbremsning i væksten, sagde Kirsten Lund Jensen, der dog samtidig understregede, at udviklingen skal ses i en større og længere sammenhæng:

- Lige nu kan man godt være lidt slukøret. Især når vi ser på udviklingen i den animalske produktion, med nedgang i både mælk, gris, æg og kyllinger. Men vi skal huske på, at der de sidste fem år har været en kraftig vækst inden for de her områder.

Optimisme og vækst

Hun noterede sig, at økologien de seneste år har oplevet en markant vækst. Mælk har vækstet med 50 procent, slagtegrise med 67 procent og æg med 48 procent.

- Fem år i træk med så høj en vækst, der pludselig møder en mur af faldende købekraft hos forbrugerne. Jeg tænker ikke, det er så mærkeligt med en opbremsning. Det er vist det, fagfolk kalder en tilpasning af markedsbalancen, konstaterede Kirsten Lund Jensen.

Hun ser dog samtidig også, at der er pile og udviklinger, der peger den anden vej og giver grund til forsigtig optimisme.

- En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer fra maj i år viser, at ser vi et til tre år frem i tiden, så forventer hele 45 procent af danskerne at øge deres forbrug af økologi, mens 45 procent forventer at købe det samme som nu. Kun fire procent forventer at købe mindre økologi, end de gør i dag, forklarede Kirsten Lund Jensen, der ikke mindst noterer sig, at særligt de yngre forbrugere giver udtryk for øget øko-optimisme.

Flotte driftsresultater, men…

Kirsten Lund Jensen oplever, at afsætningsselskaberne for de flestes vedkommende også er fortrøstningsfulde.

- Så jeg er ret sikker på, at forbrugerne er på vej tilbage. Men mens vi venter på vækst i markedet, må vi altså ikke glemme landmandens økonomi, som på mange områder er noget presset.

Hun noterer sig, at ser man helt overordnet på de gennemsnitlige driftsresultater for 2022 for økologisk planteavl for heltidsbedrifter, så har de aldrig været højere (1.578.000 kroner) Det samme gælder for mælkeproducenter (3.386.000 kroner), mens det for gris er en mere trist affære (442.000 kroner).

- Men det er gennemsnitstal – der er nogle, som har det svært. Og resultaterne for 2023 kommer desværre til at se meget anderledes ud. Situationen understreger, at det vigtigt, at vi alle fortsat arbejder på at styrke vores robusthed – hele vejen rundt, konstaterede Kirsten Lund Jensen.

Valg til bestyrelsen

I forbindelse med årsmødet var der valg til bestyrelsen

Hans Erik Jørgensen, formand, blev genvalgt

Ny næstformand blev bestyrelsesmedlem Esben Møller Xu, der erstatter Thomas Helle, som ikke ønskede genvalg

Kasper Mejnertsen (genvalg), Ditte Malling Helsted (nyvalgt for et år), Lene Fløe Møller (genvalg), Per Bundgaard Hansen (genvalg), Peter Jørgen Kock (suppleant)

Øvrige medlemmer: Anders Steensgaard, Jens Peter Pors Eriksen, Ole Olsen, Thomas Vang (udpeget af DLBR Økologi) – Observatør: Lone Andersen (L&F Formandskab)

Læs også