For 30 år siden var Linkogas blandt de første i Danmark til at satse på biogas i storskala. I går kunne man så holde indvielsesreception for endnu en stor udvidelse af anlægget, der som noget nyt også får et økologisk anlæg.
Og det var også en stolt formand for Linkogas, Aksel Buchholt, der i forbindelse med receptionen brugte billedet fra H.C. Andersen eventyret om den grimme ælling, til at beskrive den udvikling, som Linkogas har haft fra starten og frem til i dag:
-  Den grimme ælling er blevet til en stor smuk svane, lød det fra Aksel Buchholt, der kiggede tilbage på tre årtier med biogas.
– Da vi begyndte for 30 år siden, troede vi, at hvis vi gjorde det på én måde, så ville vi få produceret gas – og hvis vi gjorde noget andet, kunne vi få styr på nogle tekniske udfordringer. Men det var ved at tage livet af Linkogas. Heldigvis fandt vi i tide ud af, at vi ikke bare skulle tro, men måtte skaffe den fornødne viden. Det er viden, der skaber grundlag for både klimagevinster, recirkulering af næringsstoffer, godt naboskab og økonomi, forklarede Aksel Buchholt.

Godt for klimaet
Det var ikke mindst den klimavenlige del og betydningen for lokalsamfundet, der prægede talerne i forbindelse med receptionen hos Linkogas.
– Med udvidelsen kan vi se frem til, at Linkogas sparer klimaet for en udledning af drivhusgasser, der svarer til 35.000 tons CO2 eller 5.400 danskeres gennemsnitlige CO2-udledning om året. Dermed er landmændene i området allerede godt i gang med at reducere udledningen fra deres husdyrproduktion, og samtidig producerer de en klimavenlig gas, der erstatter fossile brændstoffer,” sagde Pernille Stenstrup Christiansen, landechef for landbrug i Danske Bank, der har deltaget i finansieringen af projektet.

Vilje og vedholdenhed
Fra Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen var der stor ros til den stærke vilje og vedholdenhed, som landmandsgruppen med Aksel Buchholt i spidsen har mønstret i mange år.
– Vi politikere kan sætte rammerne for udviklingen, men uden initiativrige mennesker som jer kommer Danmark ingen vegne, så tak for indsatsen, hvor I omsætter de politiske visioner til praktisk klimaindsats og lokale arbejdspladser, sagde Anni Matthiesen.
Formand for Biogasbranchen Henrik Høegh, der også er tidligere fødevareminister, slog fast, at Linkogas er et godt eksempel på biogassens store potentiale.
– Linkogas er med sit gode eksempel et vigtigt fyrtårn for branchen. Fra at have en række vanskeligheder i starten udviklede anlægget sig til at være et af de teknisk og økonomisk mest veldrevne biogasanlæg i landet. Det har givet mange troen på, at biogas er det rigtige at satse på, sagde Henrik Høegh.
Efter udvidelsen behandler Linkogas årligt 600.000 tons biomasse, hvoraf de 90 procent er husdyrgødning.