Afgrøder kan blive fremtidens nedbrydelige plastik

Afgrøder som sukkerroer og byg kan blive til fremtidens plastik - og tilmed blive til kompost.

Plastik bruges i stor stil i alt fra emballage til tøj, fordi det er holdbart, let at forme og billigt. Men det har også en mørk bagside, da det forurener naturen, er svært at genbruge og fremstillingen udleder mere CO2 end den samlede flytrafik.

Nu har forskere fra institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet opfundet en ny type materiale, som er lavet på modificeret stivelse fra byg, som – hvis det bliver smidt i naturen – kan nedbrydes totalt på to måneder. Materialet er lavet af naturligt forekommende plantematerialer fra afgrøder og kan på sigt bruges til f.eks. mademballage.

Hovedingredienserne i materialet er amylose og cellulose og findes mange steder i planteriget. Amylose udvindes af mange afgrøder såsom majs, kartofler, hvede og byg. Cellulosen som forskerne bruger er en såkaldt nanocellulose og kommer fra sukkerroer.

Foreløbelig kun prototyper

- Både amylose og cellulose danner lange stærke kæder med deres molekyler, som ved at blande dem sammen har gjort os i stand til at lave et holdbart og fleksibelt materiale, der potentielt kan bruges som indkøbsposer og emballage til de varer, vi i dag pakker ind i plastik, siger professor Andreas Blennow i en pressemeddelelse.

Forskerne har på nuværende tidspunkt kun fremstillet prototyper, men ifølge professorren vil det være relativt nemt at komme i gang med en produktion i Danmark og mange andre steder i verden.

Hele produktionskæden af amylose-rig stivelse findes allerede og der produceres flere millioner tons ren kartoffel- og majsstivelse hvert år, som blandt andet bliver brugt af fødevareindustrien. Derfor er vi sikret en nem adgang til hovedparten af vores ingredienser, hvis materialet skal fremstilles i stor skala, siger Andreas Blennow.

Han tror på, at det er realistisk, at der bliver udviklet nogle forskellige prototyper inden for bløde og hårde emballager f.eks. bakker, flasker og poser, i løbet af et til fem år.

Læs også