Alternativ til pasteurisering får ny kapital fra store aktører

Lyras, hvis teknologi sparer 60 til 90 procent energi og 60 til 80 procent vand i forhold til gammeldags pasteurisering, modtager stor ny investering fra bl.a. Familien Ewers, Bagger-Sørensen Equity A/S, Nygaard Seed Investment ApS og Brdr. Colding Ejendomme ApS.

- Vi er glade for at både vores eksisterende investorer og en ny stor spiller, Familien Ewers, køber ind på Lyras’ rejse mod at spare klimaet for store mængder CO2 og samtidig blive en rentabel forretning. Vores investorer støtter dermed den stærke teknologi, som Lyras har udviklet, og som er blevet bekræftet af en stor interesse fra det globale marked. Med de nye investeringer står Lyras solidt i næste skridt af vores kommercialisering, siger Mark Kalhøj Andersen, CEO i Lyras. Virksomhedens vision er at spare klimaet for udledning af mindst en million ton CO2 fra proces- og fødevareindustrien inden 2030.

- Lyras har brugt året 2023 på at raffinere sin teknologi i samarbejde med nogle af de største spillere i mejeri- og enzymindustrien. Vi har fået globale kunder som Arla, Friesland Campina og Novonesis. Det er uvurderligt, når Lyras nu planmæssigt skal skalere globalt. Den næste fase af kommercialiseringen af raslysering betyder, at Lyras’ fokus på salg- og forretningsudvikling øges, hvilket kapitaltilførslen giver mulighed for, tilføjer Søren Birn, CEO i Bagger-Sørensen Equity A/S. Han overtager formandsposten i bestyrelsen for Lyras efter Executive Vice President Scandinavia i vindueskoncernen Inwido AB, Mads Storgaard Mehlsen, som dog fortsætter i bestyrelsen som medlem.

- Lyras’ lovende teknologi har potentiale til at gøre en stor positiv forskel i industriens energitunge og vandforbrugende processer. Vi er overbevist om, at vores nye investering vil give både miljømæssig og økonomisk gevinst. Vi er glade for at medvirke til, at raslysering bliver udbredt til hele verden, siger Thomas Ewers fra Familien Ewers.

Mål: Hele verden

Ud over Familien Ewers har flere af de eksisterende investorer bidraget til at sikre Lyras’ fortsatte vækst. Det drejer sig om Bagger-Sørensen Equity A/S, Brdr. Colding Ejendomme Aps, Nygaard Seed Investment og Lyras Holding ApS.

Lyras’ teknologi, raslysering, inaktiverer med UV-lys skånsomt mikroorganismer i uigennemsigtige væsker som valle, juice, saltlage, læskedrikke, sirupper, bryggeriprodukter og industriel fermentering.

Ud over at spare vand og energi giver raslysering højere produktudbytte og opretholder fuld mikrobiel kontrol med lavere driftsomkostninger. Fordi opvarmning af produktet undgås, bevares flere værdifulde vitaminer og proteiner, så der opnås høj produktkvalitet og bedre udbytte. Raslysering kan også bruges som erstatning for dybdefiltrering. Her sikrer teknologien højere udbytte og øget automatiseringsgrad i produktionsprocessen.

Lyras’ anlæg er indtil videre installeret hos bl.a. Arla, Friesland Campina, enzymgiganten Novonesis og på flere andre virksomheder i europæiske lande, Australien og USA. Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareindustrien over hele verden og dermed bidrage til at reducere den samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt.

Alt belyses

Lyras har udviklet den banebrydende teknologi raslysering. Den inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Med raslysering spares mellem 60 og 90 procent energi og 60 til 80 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering.

Hvis et mejeri, som producerer 40 tons valle i timen, går over til raslysering i stedet for traditionel pasteurisering, vil det udlede ca. 850 ton CO2 mindre om året (baseret på EU gennemsnit).

Raslysering benytter en UV-lyskilde, der er forsynet med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type lys. Væske ledes forbi lyset i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Dermed inaktiveres alle uønskede mikroorganismer effektivt. Samtidig bevares mere af den oprindelige smag samt vitaminer og proteiner.

Læs også