Matr Foods har sikret sig en finansiering på 40 millioner euro (298,7 millioner kroner) fra Novo Holdings, Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) og Den Europæiske Investeringsbank (EIB). Kapitalen skal bruges til at opføre et nyt produktionsanlæg i Ansager ved Varde og til at skalere eksporten til Tyskland og Schweiz.

Med finansieringen står Matr bag den største samlede kapitalrejsning i år for et dansk foodtech-selskab. Den nye fabrik vil løfte virksomhedens produktionskapacitet til 4.000 ton årligt og skabe omkring 60 nye arbejdspladser, når anlægget står klar i begyndelsen af 2027.

Voksende efterspørgsel

Virksomheden, der producerer økologiske plantebøffer og hakket kødalternativ baseret på svampefermentering, har oplevet stigende efterspørgsel både i Danmark og udlandet.

- Vi er utroligt glade for den store opbakning fra førende investorer og finansieringspartnere som Novo Holdings, EIFO og EIB. De gør det endeligt muligt for os at skalere produktionen. Vi ser meget frem til at kunne imødekomme efterspørgslen fra de mange kunder og kokke, der har bakket op om og glædet sig til en større tilgængelighed af Matr’s produkter. Det er virkelig overvældende at opleve så stor støtte og efterspørgsel, siger Randi Wahlsten, adm. direktør og medstifter i Matr Foods.

Bæredygtig investering

Hos Novo Holdings fremhæver man investeringen som et signal om tillid til både virksomheden og den grønne fødevareomstilling.

- Som årets største foodtech-investering i Danmark afspejler denne finansiering ikke bare tillid til Matr’s økologiske, fermenterede produkter, men også anerkendelsen af, at Matr imødekommer forbrugernes længsel efter fødevarer, der har en positiv indflydelse på sundhed, klima og miljø – alle vigtige områder for Novo Holdings – uden at man behøver at gå på kompromis med smagen, siger Thomas Grotkjær, Partner i Planetary Health Investments, Novo Holdings.

Også i EIFO fremhæves investeringen som et eksempel på dansk fødevareinnovations internationale potentiale.

- EIFO’s investering i Matr viser vores engagement i at understøtte dansk fødevareinnovation og den grønne omstilling globalt. Matr’s særlige teknologi muliggør produktion af plantebaserede kødalternativer med et bemærkelsesværdigt lavt CO2-aftryk og høj kulinarisk kvalitet til en konkurrencedygtig pris, lyder det fra Lasse Truels Köhler, Investment Manager i EIFO’s Green Transition Team.

Han mener samtidig, at investeringen styrker Danmarks position inden for udviklingen af bæredygtige fødevarer med stort eksportpotentiale.

EIFO og Novo Holdings investerer i MATR Foods, der skal opskalere produktion og indtage nye markeder. Fra venstre: Lasse Truels Köhler, EIFO, Randi Wahlsten, Matr Foods og Thomas Grotkjær, Novo Holdings.

EIFO og Novo Holdings investerer i MATR Foods, der skal opskalere produktion og indtage nye markeder. Fra venstre: Lasse Truels Köhler, EIFO, Randi Wahlsten, Matr Foods og Thomas Grotkjær, Novo Holdings.

Specialiseret i svampefermentering

Matr Foods blev grundlagt i København i 2021 og har specialiseret sig i svampefermenterede, økologiske kødalternativer. Råvarer som havre, flækærter, lupiner, rødbeder og kartofler forvandles gennem fermentering til produkter med saftig tekstur og naturlig umami-smag – uden tilsætningsstoffer.

Virksomhedens signaturprodukt, »MATR Fungi Hakket«, består udelukkende af naturlige, skandinavisk dyrkede ingredienser. Produktet har et CO2-aftryk på kun 1,5 kg CO2e pr. kg – 94 procent lavere end oksekød – og har høstet ros fra både kokke og madanmeldere.

Med kapitalindsprøjtningen står Matr nu klar til at skalere produktionen, skabe nye arbejdspladser og gøre dansk fødevareteknologi til en attraktiv eksportvare.

Matr’s svampefermenterede kødalternativer kan i dag købes hos blandt andet Gasoline Grill, Sticks n’ Sushi, Mother Pizza, Sokkelund Brasserie, Meyers kantiner, Nemlig.com, Alma og Aarstiderne.

Business