Status på byggetilladelser: Kortere ventetider – men store forskelle
Selvom ventetiden på en byggetilladelse er blevet kortere, er der stadig store kommunale forskelle, viser en analyse fra DI Byggeri.

I landets kommuner er der stor forskel på, hvor lang tid det tager at få en byggetilladelse. Foto: Colourbox
Ventetiden på en byggetilladelse er blevet kortere, viser en analyse fra DI Byggeri. Men de kommunale forskelle er stadig store. Der er hele 247 dage – eller mere end otte måneder – mellem de to yderpunkter på listen.
Det tager i gennemsnit tre, fire og 11 dage at få behandlet en byggesag i henholdsvis Vallensbæk, Odder eller Aabenraa. I den anden ende af sagsbehandlingstiderne ligger Slagelse, Frederikssund og Bornholm, hvor det gennemsnit tager henholdsvis 250, 242 og 224 dage at få sagsbehandlet en byggesag. Og forklaringen skal formentligt findes et andet sted, end mange tror.
- Det er selvfølgelig godt, at den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse er blevet kortere. Men det, der fortsat slår mig, er de ret markante kommunale forskelle, siger Rasmus Brandt Lassen, branchedirektør i DI Byggeri og fortsætter:
- Man skulle umiddelbart tro, at de lange sagsbehandlingstider er afhængige af, hvor mange byggesager der er i en kommune, men det er altså ikke tilfældet. Det falder altså i øjnene, når en mellemstor kommune bruger fire gange så lang tid på at behandle byggesager som Københavns Kommune, hvor de har markant flere sager, siger han.
Enorme dokumentationskrav
Sagens kompleksitet har stor betydning for sagsbehandlingstiden. Men enorme dokumentationskrav, som både ansøgerne og kommunernes byggesagsbehandlere skal forholde sig til, spiller også en stor rolle i behandlingstiden.
- Der er kommet bunkevis af nye dokumentationskrav til nye byggerier, og det er klart, at det tager tid at tygge sig igennem. Men det er jo noget alle kommuner skal forholde sig til, og derfor må man også forvente, at kommuner af cirka samme størrelse vil have nogenlunde samme sagsbehandlingstid, men det er altså ikke tilfældet, siger Rasmus Brandt Lassen.
- Det tyder altså på, at mange kommuner har et kraftigt forbedringspotentiale, tilføjer han i den forbindelse.