Udvider med tørreri og mere silokapacitet

Nu udvider Vejrup Andel igen. Silokapaciteten udvides, og der etableres et nyt tørreri. Samtidigt indledes en opgradering af det interne transportsystem, så håndteringsomkostningerne for korn minimeres.

Her ses den samlede oversigt over nye siloer og bygninger hos Vejrup Andel. Kilde: Vejrup Andel På fabrikken i Roust har man i mange år gjort meget ud af kvalitetssikring af såvel råvarer som foderblandinger. Det sker gennem en omfattende egenkontrol, men også ved hjælp af forskellige uvildige certificeringer. Pressefoto

Målet er, at fra kornet indvejes og læsses af, til det igen forlader Vejrup Andel som del af firmaets foderblandinger, skal det ikke håndteres manuelt.

Vejrup Andels bestyrelse tog for år tilbage en beslutning om at udvikle og styrke deres forening. Siden er antallet af andelshavere vokset støt til 274 og lige så mange uafhængige kunder. Omsætningen er også steget markant, så de 21 ansatte regner med at omsætte for 340 millioner kroner i dette regnskabsår.

Blandt de væsentligste årsager til væksten er købet af foderfabrikken i Roust i 2011 og en offensiv investeringsplan for opbevaringskapacitet til korn. Nu investerer man igen i en silo med 6.000 tons kapacitet.

Når den nye udvidelse er færdig senere på året, har Vejrup andel siden 2018 investeret i seks nye siloer med en samlet kapacitet på godt 28.000 tons korn og etableret et nyt tørreri i forbindelse med siloanlægget.

- Vores mål er at aftage medlemmernes korn til bedst mulige markedspriser og producere kvalitetsfoderblandinger til konkurrencedygtige priser, fortæller Mogens Skovbo Hansen, der står i spidsen for driften af Vejrup Andel.

- Det kræver ganske enkelt, at vi kan modtage deres korn og håndtere det så rationelt som muligt.

Kvalitetssikring på fabrik

På fabrikken i Roust har man i mange år gjort meget ud af kvalitetssikring af såvel råvarer som foderblandinger. Det sker gennem en omfattende egenkontrol, men også ved hjælp af forskellige uvildige certificeringer.

- Vi kan stå inde for vores kvalitet, og vi kan dokumentere den, præciserer Mogens Skovbo Hansen.

Senest har man efter en omfattende revision sikret sig den eftertragtede Tesco-certificering, der gør, at man kan levere foderblandinger til de Danish Crown leverandører, der leverer svinekød til store engelske butikskæder. Rent formelt hedder det en Lloyds Tesco Feedmill Audit.

Rent praktisk betyder det, at engelske forbrugere kan være sikre på, at deres kød kommer fra danske grise, der er fodret med foderblandinger af højeste kvalitet.

Fremtidssikring af foderfabrikken i Roust

Det synlige bevis for udvidelsen i Vejrup er de store lagersiloer, men indenfor murene i fabrikken sker der også løbende udskiftninger, forbedringer og udvidelser med nye maskiner til foderproduktion.

Mogens Skovbo Hansen vil ikke ud med det nøjagtige tal for, hvor mange tons foderblandinger fabrikken fremstiller, men vil gerne fortælle, at de seneste års investeringer har drejet sig om dels forarbejdning af kernemajs og mere energioptimeret produktion af foderblandinger og piller af høj kvalitet.

- Vi optimerer og trimmer hele tiden produktionen, så kvaliteten er i top, samtidigt med at prisen kan matche markedet, for ellers kan vi ikke regne med, at kunderne vælger os som leverandør. Priskonkurrencen i branchen er benhård, og hvis vi ikke investerer og rationaliserer i dag, så er vi ikke en del af fremtiden om få år.

Læs også