bannerPos

Læserbrev: Love skal ikke håndhæves med vurderinger

03-08-2019 14:00

Landbrugsstyrelsens heksejagt på danske landbrugsfamilier passer ikke med ånden i Landbrugspakken fra 2015. Sådan skriver Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver og direktør, AgroPro i et læserbrev.

Landbrugspakken fra 2015 er stadig gældende. Blandt mange punkter, er der lagt op til en hurtigere og mere lempelig kontrol på fødevare- og landbrugsområdet, med en grad af dialog.

Alligevel oplever landbrugsfamilier og konsulenter for øjeblikket en stærkt forøget kontrol med blandt andet harmoni- og gødningsregler. De opleves af os, som hjælper vore kunder, som en aggressiv kontrol, uden dialog og uden mulighed for dialog omkring forholdene, som ofte er af bagatellignende karakter. Men som alligevel bliver mødt med bøder, polititilhold, retssager og krav om krydsoverensstemmelse.

Herunder er teksten udtaget fra Landbrugspakken:

3.4 Kontrolstrategi for fødevare- og landbrugsområdet

En ny kontrolstrategi skal skabe nye rammer for kontrollen på fødevare- og landbrugsområdet, baseret på dialog, ansvar og tillid. Kontrolstrategien skal sikre, at fremtidens kontrol på fødevare- og landbrugsområdet er i stand til at agere hurtigt, effektivt og ensartet, og at kontrollen samtidigt har forståelse for de udfordringer, som virksomheder, fiskere og landbrug står overfor. Ligesom den skal fremme bedre regelefterlevelse gennem fælles forståelse for regler og tilsyn samt give erhvervet de bedste betingelser for at vælge smarte og attraktive løsninger.

Arbejdet med udviklingen af kontrolstrategien vil have Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger som omdrejningspunkt, og skal granske om kontrollen på fødevare- og landbrugsområdet kan gøres smartere, mere omkostningseffektivt og mindske de administrative byrder. Kontrolstrategien skal udformes under hensyntagen til gældende EU-regler på området.

Regelrytteri

Den heksejagt som landbrugsfamilier og deres rådgivere oplever for tiden, er i strid uoverensstemmelse med ånden i punkt 3.4. Kontrollen er hverken smidig eller gennem fælles forståelse. Det er regelrytteri af værste slags, uden hensyntagen til konsekvenserne for landbrugsfamilien, på trods af bagateloverskridelser. Svartider på høringsbreve er ofte på 2-4 år, uden mellemliggende kommunikation. Landmænd bliver politianmeldt for ligegyldige overskridelser, hvor der f.eks. mangler et kryds i indberetning.

Når der spørges til hjemmel, sendes bare en henvisning til en lov og ikke til afsnittet hvor hjemmel er beskrevet. De fleste argumenter bliver afvist med: »Styrelsen har vurderet at«…

Love skal ikke håndhæves med vurderinger. Love skal udføres på baggrund af hjemmel og klare lovtekster.

Jeg har gjort direktør i Landbrugsstyrelsen Jette Petersen opmærksom på dette. Hvilket burde have været grundlag for ændret adfærd og bedre dialog. Desværre er jeg blevet svaret i samme arrogante tone.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next