Det har været planen,at alle erstatninger til minkavlerne skal være udbetalt senest i 2024. Men det risikerer at trække ud til 2027, lyder det ifølge Jyllands-Posten fra Trafikstyrelsen.
Arbejdet med at udbetale erstatning for samlet cirka 19 milliarder kroner til de tidligere minkavlere i Danmark kan trække ud, så det først bliver færdigt i 2027. Det fremgår ifølge Jyllands-Posten af en advarsel fra Trafikstyrelsen, der håndterer processen, til Fødevareministeriet.
Dermed går det måske ikke hurtigt nok, hvis det skal lykkes at få pengene ud til avlerne inden udgangen af 2024, erkender fødevareminister Rasmus Prehn (S). Han er ifølge Jyllands-Posten utilfreds med udsigten til et forsinket forløb.
- Vi (partierne bag minkerstatningerne, red.) er enige om at sende styrelserne hjem og lave en rekonstrueret plan, sådan at vi kan komme i mål inden for det, som vi har aftalt, siger Rasmus Prehn til Jyllands-Posten og fortsætter:
- Man er nødt til at regne baglæns og finde ud af, hvordan vi så får skaffet medarbejdere, får sat tempo på sagsbehandlingstiden og får inddraget minkavlerne mere, sådan vi kan komme i mål med det, vi har aftalt.
25 forsinkede sager
Henvendelsen fra Trafikstyrelsen til Fødevareministeriet er baseret på erfaringen fra de første 25 – forsinkede – sager.
I november 2020 gav statsminister Mette Frederiksen landets omkring 1.000 minkavlere besked på at aflive deres mink for at undgå en eskalering af coronavirus-situationen. Til gengæld får de en erstatning, hvis ikke de vil forsøge at genopbygge deres minkbedrift.
En af dem, der først fik besøg af taksationskommissionen fra Minksekretariatet, var Dion Hjørringgaard fra Brovst. Han har stadig ikke fået nogle penge i sluterstatning, siger han til TV2 Nord.
- Jeg kan se lyset for tunellen, men der er så mange usikkerheder forbundet med det, siger han.
Dion Hjørringgard er frustreret over den langsommelige sagsbehandling.
- Man tager modet fra iværksættere som minkavlere jo er, og det synes jeg er en skam. Hvis man nu bare fik de penge udbetalt, tror jeg, at mange erstatningspenge ville blive omdannet til arbejdspladser igen, siger han til tv-stationen.
Tilbyder super-sagsbehandling
Rasmus Prehn vil nu forsøge at sætte tempo på udbetalingerne ved for eksempel at tilbyde de tidligere minkavlere, at en statslig sagsbehandler hjælper dem med at søge om erstatning.
- Vi er klar til at tage nogle af vores super-sagsbehandlere og tilbyde minkavlerne, at de kan komme ud og hjælpe med at få udfyldt de her skemaer, siger Rasmus Prehn til Jyllands-Posten.
Derudover kan de tidligere minkavlere ifølge fødevareministeren gøre brug af en ordning, der giver lov til at anvende fotodokumentation, så de kan få revet stalde og andre bygninger ned, inden erstatningssagen bliver afgjort.
Siden februar 2021 har Fødevareministeriet udbetalt erstatninger i flere forskellige kategorier til tidligere minkavlere, blandt andet forskud på selve nedlukningen.
Ved udgangen af august måned var der udbetalt 6,6 milliarder kroner i erstatning.