Jespers simmentalere er klar til skue

Jesper Jensen fra Bramming har Simmental-kvæg som sin helt store interesse. Han er blevet blandt de faste dyreudstillere på dyrskuet i Aabenraa, hvor han i år har to kvier med.

Det handler både om professionelt avlsarbejde indenfor Simmental i Danmark, men også om en solid og interessant fritidsinteresse hos Jesper Jensen, Birkesig Simmental, ved Bramming, der er blandt dyreudstillerne ved dette års sønderjyske fællesdyrskue i Aabenraa.

Og han glæder sig til årets skue ovenpå en lang corona-pause, hvor det foruden bedømmelse af de dyr han har med, også handler om meget andet:

- Vi hygger os enormt godt sammen med de andre Simmental-udstillere, og vi hjælper hinanden, forklarer Jesper Jensen, der også synes det er interessant at se udstillerne indenfor de andre kødkvægracer.

Jesper Jensen har deltaget på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i en årrække efterhånden, et skue som han holder af at deltage på, selv om det egentlig startede på et andet dyrskue.

- Vi var faste udstillere på Varde Dyrskue, indtil det lukkede, fortæller Jesper, der også udstiller på Landsskuet i Herning senere på sommeren.

Da Det Sønderjyske Fællesdyrskue sidste år var aflyst grundet corona, var han tillige for første gang med på Ribe Dyrskue, der jo som bekendt lykkedes at gennemføre.

Vokset op med Simmental

Det er langt fra nogen tilfældighed, at Jesper Jensen i dag har en Simmental-besætning bestående af ti ammekøer.

Interessen er gået i arv fra hans far, og Jesper er vokset op med Simmental. I alt er det blevet til 30 år med simmental i familien.

- Min far havde simmental derhjemme og udstillede også lidt på dyrskue, forklarer Jesper, der jo som nævnt nu selv er en passioneret simmental-udstiller på dyrskue.

- Jeg har fået rigtig mange venner gennem simmental og dyrskuer. Vi hygger os gevaldigt, uddyber Jesper Jensen, der indtil coronaens indtog var minkavler, men i dag kører lastbil inden for kreatur-transport.

To kvier med

Jesper Jensen udstiller i år med to kvier. De er begge et resultat af det avlsarbejde, som han gør inden for simmental, og som han går meget op i.

Et avlsarbejde der blandt andet gav rekordtyren i tilvækst, Birkesig Malthe P, der siden blev solgt til Irland, og som efterfølgende har leveret tappes sæd til Birkesig Simmental via Cellkim v/Valdemar Jakobsen i Lunderskov.

Senest har Jesper Jensen sammen med en anden simmental-avler, Steffen Andersen i Sdr. Omme, investeret i en ny Simmental-insemineringstyr, Lykke Springbank PP, som de to ejer i et tyrefællesskab.

Omkring dyrskuet i Aabenraa, håber Jesper Jensen, at de to kvier han har med, vil klare sig godt i konkurrencen, selv om bedømmelsen ikke er alt afgørende:

- Bedømmelsen på dyrskue er et godt pejlemærke for kvaliteten af de dyr, man har med, fastslår Jesper Jensen.

Læs også