Line er tredje generation på skuet i Aabenraa

28-årige Line Petersen er driftsleder på familieejendommen i Stepping og viderefører det vigtige avlsarbejde med køerne.

Lines kæreste, Søren Anker Sjølander, er aktiv i markarbejdet, når han ikke passer sin enkeltmandsvirksomhed SAS Agro, hvor han sprøjter 3.800 hektar for landmænd i hele Sønderjylland. Bryggergaardens stald fra 2001 ligger lige uden for Stepping – og tæt på familiegården. De unge skal med ind i arbejde med kvægavl, og derfor har Dansk Holstein skabt en underorganisation og dermed et netværk for unge – Team Future Breeders.

Af Karsten Himmelstrup

Hun er sjette generation på kvægbruget i Stepping ved Haderslev og driftsleder i stalden med 130 malkekøer samt tilsvarende opdræt.

Og så er hun vild med at komme på dyrskue.

Det er godt tre år siden, at Line Petersen kom hjem til Sønderjylland som nyuddannet agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole med erfaring som fodermester. Hun overtog ikke bare mælkeproduktionen, men også det vigtige avlsarbejde på ejendommen.

Der er noget at leve op til for Line Petersen. Hendes farfar var aktiv i avlsforeningen, rejste til Tyskland og så på tyre og var med til at etablere dyrskuet i Aabenraa. Hendes far, Asmus Petersen, har været aktiv udstiller i alle årene, og nu ligger det på Lines skuldre. Hun regner med at stille med tre køer og dermed også en besætningsgruppe, en enkelt kvie samt kalve til husdyrformidlingens stand.

I det daglige er hun driftsleder i stalden:

- Da jeg kom hjem, skulle jeg finde ud af det sammen med min far, men det er nu gået meget godt. Han var helt fra starten rigtig god til at give ansvaret fra sig og lod mig overtage det avlsmæssige arbejde, selv om det interesserer ham rigtig meget. Det har været megafedt, siger Line Petersen.

- Han ved, at tendenser ændrer sig hele tiden, og jeg får lov til at finde de køer, jeg gerne vil have. Vi snakker selvfølgelig meget om køernes højde, størrelse og udseende, og hver gang vi ser en ko, skal vi lige have en snak om, hvem den er efter, hun.

- Jeg har set billeder fra gamle dage af vinderkøer på skuet, som var halvfede og med slapt yver. Det går jo ikke i dag, hvor køerne skal shines op og være en del af et show, siger Line, som dog mener, at vi herhjemme fortsat har begge ben på jorden.

Ikke købt dyr ind i tre generationer

Hun har overtaget en besætning, hvor dyrene i stalden er resultat af avlsarbejde gennem tre generationer. Der er ikke købt dyr ind, kun sæd:

- Vi har altid sagt, at vi vil avle vores egne dyr, og det er da sjovt at vinde med en ko, som er vores helt egen. Til gengæld kan vi så ikke vinde hvert år. Jeg vil gerne, at døtrene bliver til noget godt og udvikler noget stærkt i familien. Jeg går ikke efter høje køer, men efter store og robuste køer. Jeg søger ikke efter de lange ben, såkaldte giraffer, men jeg vil gerne have brede køer med stærke ben. Det skal ikke vær ekstreme køer, men køer, som har et god eksteriør og en god krop, siger Line.

- Jeg har med 130 malkekøer mulighed for at fokusere på de enkelte dyr. Jeg kender kalvene og køerne, fordi jeg går op i det og er lidt nørdet, tilføjer hun.

Økonomi og avl hænger sammen

Hvis en ko har lidt mere krop og styrke, så holder den bedre også i vores stald. Det er tit dyr med de højeste ydelser, som holder længst og leverer til bundlinjen samtidig med at være gode dyrskuekøer.

Gode holdbare køer, som præsterer også i livsydelse, er alfa og omega, og det er ofte dyrskuekøer. Så økonomi og avl hænger godt sammen, mener hun.

Line Petersen glæder sig over to nye robotter, som gør hendes arbejde mere fleksibelt. Hun vil hellere optimere og have 100 procent fokus på 130 køer end være med til at passe 300-400 køer:

- Det siger mig ikke så meget, og jeg har ikke planer om flere køer. Jeg kommer over hele stalden, og det fungerer godt. Hvis man kan tjene penge på at passe 130 køer og have et godt og fornuftigt liv, så er jeg bare tilfreds, siger Line Petersen.

Får hjælp i arbejdet

Hun er ikke alene.

Hendes 24-årige bror Henrik står hovedsageligt for markbruget på i alt 220 hektar, hvoraf de 100 hektar er forpagtet. Det sker i fællesskab med Asmus Petersen, ligesom Lines kæreste, Søren Anker Sjølander også er aktiv på den del af bedriften. Vel at mærke når han ikke passer sin enkeltmandsvirksomhed SAS Agro, hvor han sprøjter 3.800 hektar for landmænd i hele Sønderjylland.

Der er også to elever tilknyttet landbruget – de er dog lige for tiden på landbrugsskolen.

- Min far har i mange år passet bedriften alene med en elev, og nu er han ikke længere tvunget til at være i gang, men kan vælge at trække sig og lave noget andet. Han synes, det er fedt, at vi interesser os for dyrskuet og trækker med køerne. Når det sker, skal han lige en tur op til stalden – det kan han ikke lade være med, siger hun.

- Sådan har det været gennem generationer. Det er hvad jeg husker fra min opvækst, og det vil jeg vildt gerne give videre til mine børn en gang. Det er vildt fedt at komme ud til bymennesker og vise dem køerne og hvor mælken kommer fra, slutter Line Petersen.

Team Future Breeders

De unge skal med ind i arbejde med kvægavl, og derfor har Dansk Holstein skabt en underorganisation og dermed et netværk for unge, forklarer Line Petersen.

De laver arrangementer for børn og unge på tværs af landet, hvor de for eksempel mødes og lære at klippe en kalv og trække med den. Line Petersen har været med til at bygge det op i Sønderjylland.

- Det er vigtigt, at vi tager godt imod dem, så der kommer flere unge med i arbejdet, siger hun.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Læs mere her

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 17 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Spiras udvider på energiområdet

Spiras er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Med unikke digitale værktøjer er Spiras blevet en stor spiller, når det gælder uafhængig rådgivning indenfor energi. Senest er endnu en energirådgiver er ansat.

Lækagesporing med lydbølger

M&T Service er blandt udstillerne ved Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Her præsenterer man en nyhed i form af en mobil lækagesporer, der kan spotte utætte vandrør via radiobølger

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Nyt foderkoncept og udvidet forretningsområde

Vestjyllands Andel er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Virksomheden lancerede tidligere på året foderkonceptet VA High Energy sikre, at malkekøerne får den nødvendige mængde energi til at producere mest muligt. Senest har man tillige overtaget hele aktieposten i Billund-virksomheden Adival

Rygsmerter fik landmand til at prøve kosttilskud

Landmand Per Sørensen, døjede i mange år med rygproblemer, men oplevede langtidseffekt af kosttilskud fra Sundhedsshoppen, der blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Bredt maskinprogram vises frem på skue

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner, samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Det Sønderjyske Fællesdyrskue samt Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue – og er så ellers aktiv hen over sommeren som dommer på skuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Line er tredje generation på skuet i Aabenraa

28-årige Line Petersen er driftsleder på familieejendommen i Stepping og viderefører det vigtige avlsarbejde med køerne.

Vi er i gang med at klima-omstille

Men landbruget har ikke været gode til at fortælle, hvad vi faktisk gør på ejendommene, siger ung kvægbruger fra Vojens.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.