Foderstofvirksomhed med styr på generationsskiftet

Brdr. Ewers er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. En virksomhed, hvor generationsskiftet nu er fuldendt 100 procent. Alt står noteret i papirer og i disse år køres 6. generation i stilling til at føre virksomheden ind i fremtiden.

Brdr. Ewers har i dag 14 afdelinger i Danmark. Arkivfoto Hans Otto Ewers. Arkivfoto

Der er generationers historie bag en af de erfarne udstillere på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa. Claus og Hans Otto Ewers far var kun 23 år gammel, da han overtog nøglerne til foderstofvirksomheden Brdr. Ewers. I 1998 gav han virksomheden videre til sine sønner Claus og Hans Otto Ewers, som i dag står i spidsen for den familieejede virksomhed.

- Generationsskiftet var ikke lykken, for far var ikke klar. Det vil sige, at det var et helvede for ham, for han kunne ikke give slip. Det var hans liv og hans et og alt.

- Det er synd for alle parter. Der er kun tabere tilbage.

Sådan fortalte Hans Otto Ewers, da han holdt et indlæg om generationsskifte på generalforsamlingen ved Landboforeningen Kronjylland tidligere på året.

Færdig med generationsskifte

Oplevelsen med faren, som ikke var klar til at give virksomheden videre, har betydet meget for de tanker brødrene Claus og Hans Otto har gjort sig.

- I dag, der er vi færdige med vores generationsskifte 100 procent. For hvis du tror på fremtidig indtjening, så se at få lavet det her generationsskifte, sagde Hans Otto Ewers.

Claus har fire børn, som ejer 12 procent hver, mens Hans Otto har to børn, som ejer 24 procent hver. Claus og Hans Otte ejer hver to procent af forretningen.

- Det er altså stadig Claus og jeg der styrer forretningen, konstaterede Hans Otto.

Tre børn i virksomheden

Af de seks børn er tre af dem inde i virksomheden. To af dem har været der et halvt år og en af dem har været der et år.

- Alle sammen har været ude at prøve noget andet.

Hans Otto har to drenge, den ene er uddannet økonom, og har siddet hos Arla i tre år. Den anden er uddannet landmand, og har de sidste to år siddet ved Nykredit Landbrugsfinansiering.

Claus og Hans Otto samt de seks børn har lavet et aftalegrundlag.

- Hvis der sker noget. Hvad skal jeg have i løn, skal jeg have firmabil? Hvad nu hvis konen ingen arbejde har, kan hun så komme ind og arbejde i den her forretning? Og hvad sker der med næste generation af børn?

- Der skal altså være nogle spilleregler så man altid kan gå tilbage i den her forfatning, siger Hans Otto og forklarer at alle mødes to gange om året og kigger aftalegrundlaget igennem, for at se om der skal ske ændringer eller tilpasninger.

- Det skal være fuldstændig klart, konstaterede Hans Otto Ewers.

Hans Otto stopper

Og med 6. generation i virksomheden og 7. generation på vej i livet, har Hans Otto Ewers også selv skulle tage nogle beslutninger.

- Jeg har allerede taget mit valg. Jeg stopper om halvandet år, siger Hans Otto Ewers, en beslutning, som er for forretningens skyld.

- Mine børn, hans børn skal ikke kun være under mine vinger. Der skal også nogle eksterne til, andre mennesker, forklarede Hans Otto.

Og det er blandt andet den kommende administrerende direktør, som allerede er i forretningen i dag.

- Og så skal de have tre-fire gode år med ham, og så må vi se hvor forretningen så er henne.

- Men vi har helt klart gjort de overvejelser og gjort det generationsskifte, for at gøre det klart og have organisationen på plads, forklarer Hans Otto Ewers.

Det er hjerteblod

Han slår fast, at et generationsskifte skal ske, hvis man brænder for sin forretning og har et ønske om at næste generation skal overtage.

Og hvis muligheden er der, skal man huske at første forudsætning for at kunne overtage 100 procent er lysten, evnen og talentet. Mangler en af de ting, så skal det ikke være, for så er det ikke sjovt at overtage en forretning.

- Ellers er det synd. Det er ikke givet at vores børn vil det her. Der er ikke én af dem der er blevet tvunget til det. Det er et valg de tager.

- Og på et eller andet tidspunkt indenfor de næste år, skal jeg pege på en af mine to børn, og Claus skal pege på en af sine fire børn, hvem der skal have A-aktien til at bestemme, så vi holder en på hver side, forklarede Hans Otto Ewers og slog fast, at det er sådan det skal være. En person på hver familiegren.

De seks børn er i dag i alderen 25 til 33 år gamle.

- Og på et eller andet tidspunkt indenfor de næste år, skal jeg pege på en af mine to børn, og Claus skal pege på en af sine fire børn, hvem der skal have A-aktien til at bestemme.

Hans Otto Ewers

Brdr. Ewers

Brdr. Ewers er en familieejet grovvarevirksomhed, som omsætter for 2,7 milliarder kroner om året og har en balance på en milliard.

Virksomheden har 14 afdelinger rundt omkring i Danmark, med en lagerkapacitet på 180.000 ton og tre fabrikker med en produktion på omkring 300.000 ton foder.

Der er omkring 200 medarbejdere i Brdr. Ewers.

Virksomheden har seks ben; kvæg, svin, fjerkræ, energi, planteavl og skadedyr.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 17 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Spiras udvider på energiområdet

Spiras er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Med unikke digitale værktøjer er Spiras blevet en stor spiller, når det gælder uafhængig rådgivning indenfor energi. Senest er endnu en energirådgiver er ansat.

Lækagesporing med lydbølger

M&T Service er blandt udstillerne ved Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Her præsenterer man en nyhed i form af en mobil lækagesporer, der kan spotte utætte vandrør via radiobølger

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Nyt foderkoncept og udvidet forretningsområde

Vestjyllands Andel er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Virksomheden lancerede tidligere på året foderkonceptet VA High Energy sikre, at malkekøerne får den nødvendige mængde energi til at producere mest muligt. Senest har man tillige overtaget hele aktieposten i Billund-virksomheden Adival

Rygsmerter fik landmand til at prøve kosttilskud

Landmand Per Sørensen, døjede i mange år med rygproblemer, men oplevede langtidseffekt af kosttilskud fra Sundhedsshoppen, der blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Bredt maskinprogram vises frem på skue

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner, samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Det Sønderjyske Fællesdyrskue samt Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue – og er så ellers aktiv hen over sommeren som dommer på skuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Line er tredje generation på skuet i Aabenraa

28-årige Line Petersen er driftsleder på familieejendommen i Stepping og viderefører det vigtige avlsarbejde med køerne.

Vi er i gang med at klima-omstille

Men landbruget har ikke været gode til at fortælle, hvad vi faktisk gør på ejendommene, siger ung kvægbruger fra Vojens.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.