Ekspert: Udskudte ejendomsvurderinger forlænger vinduet for et mere sikkert generationsskifte

En ekspert anbefaler at sætte gang i generationsskiftet nu, så det er ført ud i livet, inden usikkerhederne øges markant, når de nye ejendomsvurderinger lander næste år.

Nu, hvor de nye ejendomsvurderinger for landbrugsejendomme endnu engang er udskudt – denne gang til tidligst sommeren 2021 – vil flere landmænd få mulighed for at nå at gennemføre et skifte inden. Og det er en fordel, fordi man dermed har vished for både værdiansættelsen af ejendommen og varigheden af skiftet, lyder det fra ekspert i generationsskifter, Susanne Møberg, chefrådgiver i Velas.

- Lige nu har vi en vished om, hvad værdiansættelserne vil ligge på, og vi kan sige nøjagtigt, hvor lang tid skiftet vil tage – det kan vi ikke, når de nye ejendomsvurderinger lander, understreger Susanne Møberg.

Hun anbefaler derfor landmændene at sætte gang i generationsskiftet nu, hvis man er klar til det eller går med overvejelser om at føre det ud i livet.

- Vi kan lave et generationsskifte nu uden at få en træls overraskelse fra Skat. Vi ved, hvad alle aktiver er vurderet til, og vi kan bruge de hidtidige vurderinger som grundlag, siger Susanne Møberg, og tilføjer:

- Det giver mulighed for at handle på det helt rigtige grundlag, eftersom vi kan få finansieringen og regnestykket hos Skat på plads hurtigt. Det er en stor fordel.

Nye vurderinger låser

Susanne Møberg understreger, at man med de nye ejendomsvurderinger vil være låst på nogle områder, mens Skat sag for sag skal vurdere, hvad en given ejendom skal vurderes til. Og den vurdering kan lige så godt lande milevidt fra den oprindelige værdiansættelse, som den kan lande tæt på.

- Kort sagt har vi ingen idé om, hvad de nye vurderinger kommer til at betyde, andet end at vi hver gang skal bede om en fordeling og en værdiansættelse af aktiverne. I den periode vil vi så være fuldstændig låst, fordi alle beregninger og budgetter beror på den værdiansættelse – først når den er kommet retur til os, kan vi genoptage forløbet.

- Det vil helt sikkert forsinke processen i generationsskifterne, og jeg kan også forestille mig, at vi vil se nogle kedelige sager, hvor vurderingerne rammer meget ved siden af de oprindelige værdiansættelser, siger Susanne Møberg.

Finansiering og værdiansættelse er et af temaerne på et generationsskifteseminar, som Velas afholder den 26.-27. november i Ry.

mipLæs mere om Generationsskifte og ejendomshandler

Det kan tage flere år at gennemføre et succesfuldt generationsskifte. For nogle foregår ejerskiftet inden for familien, men for de fleste skal der nye kræfter ind udefra for at føre virksomheden videre.

Læs mere her

Læs også