Har du husket at give din pattegris en »skolemælk«?

Jesper Bisgaard Sanden 23-05-2018 08:59:40

For at sikre en høj overlevelse er det vigtigt, at pattegrise får 250 ml colostrum (råmælk), svarende til en almindelig skolemælk, inden for det første levedøgn.

Med det store antal levendefødte grise kræver det god management at sikre alle besætningens pattegrise. Lykkes det ikke, vil pattegrisedødeligheden være forøget.

Råmælkens virkningsmekanismer

Råmælk skal sikre de livsvigtige antistoffer imod de sygdomme, som grisen møder igennem den første del af livet. Råmælken er uhyre vigtig, da der hos svin ikke overføres antistoffer i fostertilstanden. 

Den bedste råmælk er fra egen mor, da den også indeholder celler fra immunforsvaret. Med hensyn til den celleoverførte beskyttelse er effekten imod bakterieinfektioner kun effektiv ved råmælk fra egen mor.

Energireserven i en nyfødt pattegris er lille. Pattegrisen vejer typisk 1,25 kg i gennemsnit med store variationer. Så små grise, der er våde og kolde, mister i løbet af de første timer efter faring 2–4° varme i kropstemperatur. Her er det meget vigtigt, at der hurtigt kommer ny energi til i form af råmælk, så grisen kan blive varmet op og blive tør.

Hormoner og andre næringsstoffer til lukning og færdigmodning af tarmen, så denne kan blive klar til at optage store mængder mælk og senere føde igennem grisens liv.

Små grise, der er våde og kolde, mister i løbet af de første timer efter faring 2–4° varme i kropstemperatur. Her er det meget vigtigt, at der hurtigt kommer ny energi til i form af råmælk, så grisen kan blive varmet op og blive tør

Vigtigt med optimal varme

Søerne laver mellem 3–7 liter råmælk. For de fleste søers vedkommende er produktionen dog omkring 5 liter. Det siger sig selv, at når der fødes mellem 16–19 levendefødte i danske sobesætninger, så skal man være dygtig for at få fordelt disse fem liter råmælk, så alle pattegrise får 250 ml hver.

Der skal først og fremmest søges for optimal varme i farestaldene og i særdeleshed i smågrisehulerne. Og dernæst skal der anvendes tips som »splitmalkning« af kuld med mange levendefødte.

Overholdes dette, kan du sikre lav pattegrise dødelighed, men kun hvis dine pattegrise får en hel »skolemælk» hver!

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer