- Vi går gerne ned i pris, hvis det kan hjælpe en ny generation ind i erhvervet.

Sådan lyder det fra Lone Andersen, tidligere viceformand for Landbrug & Fødevarer og formand for Familielandbruget, om beslutningen hun og hendes mand, Erik Andersen, traf, da de satte deres kvæggård ved Tarm til salg, lyder det i en pressemeddelelse fra Nybolig Landbrug.

Parret holdt ord, da landbrugsmægler Line Skovgaard Kristensen fra Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg præsenterede dem for to købstilbud. Selvom de kunne have fået et pænt beløb ekstra ved at sælge til en landmand med planer om sammenlægning, valgte de at gå ned i pris – for at give deres 32-årige medarbejder mulighed for at overtage bedriften.

Forhandling med to købere

Inden de nåede dertil, havde ejendommen været til salg hos en anden mægler i næsten et år – uden resultat. Da Nybolig overtog sagen, førte det til forhandlinger med to potentielle købere: parrets deltidsansatte medarbejder og en lokal landmand.

- Først var det ikke aktuelt, at vores medarbejder ville købe. Men to forhold fik stor betydning. Udsigten til at se ejendommen lagt sammen med en anden huede hverken ham eller os. Og da både mælke- og kødpriserne steg ret markant, mens ejendommen var til salg, kunne det blive en helt fornuftig business case for ham, hvis vi gik ned i pris, fortæller Lone Andersen.

- Hvis vi vil have unge til at overtage, må vi som sælgere også tage ansvar, siger Lone Andersen om det frivillige prisnedslag, der gjorde et generationsskifte muligt. Arkivfoto

- Hvis vi vil have unge til at overtage, må vi som sælgere også tage ansvar, siger Lone Andersen om det frivillige prisnedslag, der gjorde et generationsskifte muligt. Arkivfoto

Vigtigt at bevare avlsarbejdet

Ejendommen omfatter en besætning med 120 sortbrogede malkekøer og opdræt samt salg af tyrekalve. Der er derudover installeret to malkerobotter, og medfølger godt 90 hektar jord.

Avlsbesætningen stammer fra dengang, Eriks far drev ejendommen, og er blandt de højest kårede i Danmark. Derfor var det også et stort ønske for parret at finde en køber, som vil fortsætte det arbejde.

Allerede for mere end 15 år siden traf parret et aktivt valg om at udvikle frem for at afvikle.

- Det har været vores drøm i mange år at gøre gården klar til næste generation. Vi skilte os derfor af med vores sobesætning og satsede på køerne. Lige før finanskrisen lånte vi til at opføre en løsdriftsstald med plads til to malkerobotter og en foderrobot. Samtidig lagde vi om til økologi, fortæller Lone Andersen og fortsætter:

- Mekaniseringen gav os en markant bedre hverdag, og driften har især efter udvidelsen til 120 køer været rigtig god.

Salget til medarbejderen er for Lone og Erik Andersen en afslutning – men også en begyndelse.

- Med salget til vores medarbejder er missionen lykkedes. Vi mener, at det er sælgers ansvar at gøre sin gård klar til videre drift og sælge til en pris, der tillader en ny ejer at få en god forretning ud af det, siger Lone Andersen.

Nyt kapitel i politik

Lone og Erik Andersen er i dag flyttet til en mindre ejendom i nærområdet. Erik hjælper lejlighedsvis til på den gård, de har solgt, mens Lone har kastet sig over lokalpolitik.

- Jeg gik ud af landbrugspolitik i efteråret 2024 efter at have været med til at forhandle den trepartsaftale, der nu skal ud at leve. Den vil jeg gerne være med til at implementere her i Ringkøbing-Skjern, som arealmæssigt er landets største kommune, siger Lone Andersen.

Hun er opstillet som borgmesterkandidat for Venstre.

Ejendomme