Regeringen vil belønne de kommuner økonomisk, der fremmer udbygningen af vedvarende energi. Klimaminister Lars Aagaard (M) håber, at der går konkurrencementalitet i den. Direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen ser positivt på ordningen.
Regeringen introducerede ved et pressemøde torsdag et nyt landdistriktsudspil, der skal fremme udbygningen af vedvarende energi gennem økonomiske incitamenter til kommuner.
Vi skal have biogasanlæg, solceller og vindmøller. Men vi skal også skabe rammerne for, at den grønne energi bliver til arbejdspladser i landdistrikterne
Lars Aagaard, klimaminister (M)
Hvis kommunerne vælger at opstille flere vindmøller og solceller, kan de se frem til en årlig belønning ud af en samlet ramme på 200 millioner kroner, som kan bruges til velfærdsformål efter eget ønske.
- Fremadrettet skal vi have mere grøn energi. Vi skal have biogasanlæg, solceller og vindmøller. Men vi skal også skabe rammerne for, at den grønne energi bliver til arbejdspladser i landdistrikterne. Vi vil tage 200 millioner kroner fra det kommunale bloktilskud og omfordele dem, så de kommuner, der lægger areal til ny vedvarende energi, får adgang til pengene. På den måde skaber vi et incitament for kommunerne til at medvirke i den grønne omstilling. Vi ønsker at skabe en konkurrence blandt kommunerne om at være de bedste til at stille plads til rådighed for grøn energi – en konkurrence, som alle har lyst til at deltage i, lød det fra klimaminister Lars Aagaard på talerstolen, og han fortsatte:
- Vi skal have biogasanlæg, solceller og vindmøller. Men vi skal også skabe rammerne for, at den grønne energi bliver til arbejdspladser i landdistrikterne.
Midlerne kan anvendes til kommunale formål som ansættelse af flere hjemmehjælpere eller pædagoger, hvilket ifølge regeringen skal sikre bredere opbakning til udbygningen af vedvarende energianlæg.
- Men landmændene skal kende værdien
Landdistrikter gør meget
Det er en linje, som Landbrug & Fødevarer – i regi af Alliancen for vedvarende energi – tidligere har talt pænt om. Og derfor møder forslaget også opbakning fra Landbrug & Fødevarers direktør, Flemming Nør-Pedersen.
- I Landbrug & Fødevarer deler vi regeringens ambition om, at de kommuner, der leverer en stor indsats med opsætning af vedvarende energianlæg, skal belønnes for det, siger Flemming Nør-Pedersen i en pressemeddelelse.
Han fortæller, at det oftest er landdistriktskommunerne, der gør særligt meget for at udbygge den vedværende energi.
- Derfor ser vi meget positivt på regeringens forslag om, at kommunerne sikres en større økonomisk kompensation for deres indsats. Landbrug & Fødevarer har længe, sammen med de øvrige organisationer og virksomheder i Alliancen for vedvarende energi, påpeget urimeligheden ved det nuværende udligningssystem, hvor landkommuner ikke oplever en økonomisk gevinst fra mere VE (vedvarende energi, red), lyder fra direktøren.
Frit spil
Regeringens forslag modtager også støtte fra både Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Erhverv, der ser det som en vigtig anerkendelse af de kommuner, der påtager sig udfordringen med at etablere grøn energi.
Den økonomiske pulje på 200 millioner kroner kommer som en tilføjelse til eksisterende kompensationsordninger, herunder den Grønne Pulje og kompensation til naboer til energianlæggene, som regeringen tidligere har øget.
Kommunerne får frit spil til at anvende midlerne, hvilket skiller sig ud fra de nuværende ordninger, hvor pengene er øremærket specifikke formål.