Griseproducent vil opkøbe naboejendomme

Et nyt biogasanlæg mellem Næstved og Ringsted skaber bekymring hos naboerne, der tilbydes erstatning fra Tybjerggaard Breeding A/S.

Blandt landmændene er der stor interesse for det kommende biogasanlæg, men Kasper Jeppesen (stående) må konstatere, at luften fra naboerne omvendt er kold. Foto: Jesper Hallgren

Et stort biogasanlæg mellem Næstved og Ringsted skal være med til at sænke klimaaftrykket hos griseproducenten Tybjerggaard Breeding A/S, der investerer en halv milliard kroner i det nye anlæg.

Det er dog ikke alle, der er begejstrerede over det nye anlæg. Naboerne er bekymrede for udsigten til, at deres ejendomme vil falde i værdi, og det forstår Kasper Jeppesen, direktør for Tybjerggaard Breeding, også godt.

Derfor har han besluttet at bruge penge fra egen lomme på de fire nærmeste naboer. Det skriver TV2 Øst.

- Vi tilbyder dem at købe deres ejendom for den pris, ejendommen er værd, før der bliver etableret et biogasanlæg, siger Kasper Jeppesen.

Tilbud blankt afvist

Når der opføres vedvarende energikilder, som vindmøller og solcelleanlæg, har naboer mulighed for at søge kompensation for det tab, som generne vil medføre. Men når der er tale om biogas, er det ikke en mulighed.

- Det mener jeg ikke er fair, og derfor tilbyder vi at betale erstatning til de nærmeste naboer, fortæller Kasper Jeppesen TV2 Øst.

Tilbuddet gælder de fire naboer, der bor inden for 300 meters afstand til biogasanlægget. Ifølge mediet bliver tilbuddet dog blankt afvist af naboerne, der hellere ser, at biogasanlægget bliver placeret et andet sted.

Læs også