Et liv med heste er som at åbne en ny bog hver dag

Andreas Helgstrand blev for alvor verdenskendt i hesteverdenen, da han i 2006 erobrede en VM-medalje og en OL-bronzemedalje i dressur for hold to år senere. I dag driver han sammen med sin hustru og en stor flok ansatte det anerkendte salgs-og træningscenter Helgstrand Dressage, der både har stalde i Nordjylland, Tyskland og Florida.

De engelske gloser blander sig med de danske, da jeg ankommer til det imponerende Helgstrand Dressage i den lille by Uggerhalne, lige nord for Aalborg.
Der er mennesker og heste overalt og et staldkompleks så enormt, at der ikke er anden mulighed, end at spørge sig for, hvis jeg skal gøre mig forhåbning om at finde Andreas Helgstrand, som jeg har sat stævne på ejendommen klokken 10.
Jeg har et minut at løbe på, så med lidt held, så når jeg det, og kan mødes med den tidligere VM og OL-medaljevinder til tiden og ikke spilde den tid, som jeg forventer, er en kostbar faktor i så succesrig en rytter og forretningsmands liv.
- Han er i ridehallen, lyder det. Den til venstre. Du går bare ned for enden og drejer til venstre, når du ikke kan komme længere. Drejer du første gang, er det bare endnu en staldgang.
Jeg følger rådet. Når enden af gangen, nikker et par gange som hilsen, smyger mig uden om et par store heste, der er på vej til den anden ridehal og fordi en tredje hest, der umiddelbart er i færd med at blive tjekket af dyrlægen, inden den skal videre til ny ejer.
Og så er jeg der. I ridehallen, hvor Andreas Helg-
strand befinder sig – på en hest. I øvrigt sammen med seks andre ryttere, der alle ser mig, hilser pænt og formentlig glædes over, at de bare kan passe, hvad de er i gang med, og overlade mig til Andreas.
Og han stopper. Hilser pænt og indrømmer straks, at han har glemt mig…..
- Gør det noget, hvis jeg lige snupper en tur på en hest mere?, spørger han og peger på den hest, der allerede er opsadlet og afventende trækkes rundt i hallen.
- Du skal være velkommen til at kigge rundt i mellemtiden.
Jeg smiler et lille indvendigt smil, accepterer hurtigt og glædes over den chance det er, helt på egen hånd at gå rundt i de store imponerende stalde. Se ridehallerne, sadelrummet, sågar åbne døren ind til toilettet, fascineres af antallet af heste og slå en sludder af med en af staldpigerne. Der i øvrigt er lykkelig for sit arbejde og nyder staldlivet blandt nogle af verdens dyreste heste.
At det samtidig indebærer, at jeg får set ridning i verdensklasse og ovenikøbet får lov til at tage billeder. Så kan det da godt være, at jeg var glemt, og at det er helt tydeligt, at her kommer hestene først. Men jeg føler mig nu alligevel velkommen og imødeset.
En følelse der fortsætter, da Andreas endelig har fået redet færdigt og inviterer mig med i rytterstuen til en kop kaffe og en sludder om det, at kunne leve af sin altoverskyggende hobby - at være gået fra ansat berider til at være chef og ejer. Om det at turde tage springet til at blive selvstændig og om det der interesserer ham allermest – hestene.
 

Den sværeste beslutning

Andreas Helgstrand flyttede med sin familie, der består af hans hustru Marianne, der selv er rytter, og deres to sønner Alexander og William på henholdsvis 14 g 11 år, til Møgelmosegaard i Uggerhalne i august 2009. Efter hvad Andreas Helgstrand selv kalder at have truffet en af de sværeste beslutninger i sit liv.
- Jeg var glad for at være hos Blue Horse i Vejle og havde egentlig ingen ambitioner om at skulle starte op for mig selv. Men efter en sommerferie, fik en af vores gode venner mig til at overveje, om det da ikke var en mulighed og en bedre fremtidsudsigt, og siden er det gået slag i slag, siger Andreas Helgstrand, der fik økonomisk hjælp i opstarten i form af, at vennen kautionerede for ejendommens køb og de første heste.
- Ole gav mig ideen. Han er en meget succesrig forretningsmand og da jeg spurgte ham om hemmeligheden bag, var et af svarende: »Bliv selvstændig og tænk stort«.
- Mit modsvar var, at jeg havde verdens bedste job, og da Ole hurtig replicerede: »Hvad så om ti år?«, satte det altså nogle tanke i gang, smiler Andreas Helgstrand, der er dybt taknemmelig over, at Ole troede på ham.
- Ole gav mig blod på tanden og lysten til at være herre i eget hus og han gav mig muligheden økonomisk.
 

Glade for Nordjylland

Andreas Helgstrand er oprindeligt fra Dragør men har også tidligere boet i Nordjylland, da han er uddannet berider i området. Beslutningen om at flytte nordenfjords var dermed ikke så fremmed for dem.
- Nej, vi har altid været glade for Nordjylland og er det stadig. Men med mange år i området omkring Vejle, var jeg i begyndelsen en smule bekymret for afstanden til Tyskland. Den bekymring er dog heldigvis blevet gjort til skamme, siger han, og glæder sig over, at lufthavnen ligger tæt på.
- Vi er ved at starte en stald op i byen Wellington i Florida og har også mange ture til udlandet, hvor vi ser på heste og følger op på salg, så det er dejligt, at vi nemt kan komme afsted, lyder det fra Andreas Helgstrand, der rejser cirka ti dage om måneden.
Stalden i Wellington omfatter indtil videre 40 heste og ti ansatte.
 

Verdens bedste team

- Vi har verdens bedste heste. Både her i Nordjylland og i Wellington. Men vi har også verdens bedste team omkring dem, og det er utroligt vigtigt. Uden alle de dygtige mennesker, jeg omgiver mig med, så havde vi ikke været så stor en succes, som vi er i dag. Det er alt afgørende, at vi har de bedste. På alle planer, siger Andreas Helgstrand og henviser til alle både den nyansatte direktør, der i øvrigt begynder samme dag, som vi besøger stedet, de øvrige beridere og de mange stalddrenge og piger, der gør et eminent arbejde med hestene.
- Vi er nødt til at have det bedste personale, når vi ønsker at have de bedste heste. Det hænger uløseligt sammen, siger Andreas Helgstrand og fortsætter.
- Når vi køber heste ind, stiler vi selvfølgelig efter dem, vi kan se, vi kan flytte noget med.
- Jeg har en gang sagt, at jeg ikke køber noget ind, andet end jeg kan se, at der som minimum er mulighed for at tjene en million kroner på hesten. Det holder jeg sådan set stadig ved. Men det er selvfølgelig ikke altid muligt.
- Essensen i det er, at der skal være en fremtid i hesten. At jeg skal føle, når jeg prøver den første gang, at der er potentiale. At der er mulighed for udvikling, og at den kan rykkes. Det kan godt være, at det tager lang tid, og at det kræver masser af timer på hesteryg, men er der udvikling, så er der håb. Og det er det, der gør det spændende.
- Jeg bliver aldrig færdig med at gøre hverken mig selv eller hestene dygtigere. Man kan altid gøre det lidt bedre.
- Hver hest er en ny bog, du åbner. Det er så pissesvært, at det er spændende, lyder det med et smil fra Andreas Helgstrand, der ikke efterladen nogen tvivl om, at han mener det.
 

Unik sportsgren

- Det er fedt at kunne leve af sin hobby. Jeg har elsket hestene og at ride dem, siden jeg som otteårig begyndte at gå til ridning. Og jeg vidste ret hurtigt, at jeg ville være berider og have det at ride heste som mit job.
- Det er så unik en sportsgren, hvor eksempelvis begge køn konkurrerer på lige fod uanset alder. Hvor gør man ellers det? Det er ens dygtighed og samspil med hesten, der sætter barren. Ikke ens køn eller alder. Det elsker jeg tanken bag.
- Og så er hestene bare nogle fantastiske dyr, man ikke ved hvordan vil reagere næste dag. Så der er konstante udfordringer og muligheder for at blive bedre. Det er da skønt, lyder det fra den tidligere OL-bronzevinder.
 

Vil give min højre arm

Da Andreas Helgstrand for mange år siden satte sine mål og drømme for ridningen, var et af dem at vinde en OL-medalje.
- Det virkede som et uopnåeligt mål og dermed en perfekt retning at stile imod. Nu er jeg i den utrolige situation, at jeg faktisk har vundet en medalje, og dermed nået mit ambitionsniveau inden for sporten. Men dermed ikke sagt, at jeg ikke vil elske at gøre det igen.
- Kommer den rigtige hest, så vil jeg da give min højre arm for at ride til et OL igen. Det var imponerede og lidt uvirkeligt, smiler Andreas Helgstrand.
Og chancerne for, at den rigtige hest kommer, er til stede.
 

Hingstestation i Tyskland

Først i februar har Helgstrand Dressage netop sendt ti hingste til Tyskland, hvor de skal forestå bedækning af – om muligt – 35.000 tyske hopper.
- Tyskland er et kæmpe marked og vi har derfor valgt at flytte hingstene til der, hvor kunderne er.
- Vi er om nogen interesserede i, at der bliver avlet nogle gode heste, og kan vi bidrage til det, ved at stille gode hingste til rådighed, så gør vi det gerne, siger Andreas Helgstrand og lover, at de nok skal købe de gode føl tilbage og afsætte dem.
- I dag er det faktisk sådan, at efterspørgslen på gode heste er så stor, at der ikke er nok at tage af. Avlerne har lidt under krisen i 2007-2008, så de er for få til at levere det materiale, der er bud efter. Derfor bakker vi hundrede procent op om de avlere, der stadig gør et unikt stykke arbejde. Det er jo dem, der leverer det materiale, vi skal leve af og drømmer om at forme, siger Andreas Helgstrand, der rider mellem tre og fire heste dagligt.
 

Vil gerne ride noget mere

- Da jeg var ansat hos Blue Horse red jeg ti. Det er der desværre ikke tid til i dag, da jeg jo også har andre forpligtigelser her. Men kunne jeg, var jeg på hesteryg hele dagen. Det er de bedste timer, når vi rider rundt flere sammen i ridehallen.
Hver hest rides omkring 45 minutter, så med ti heste er arbejdsdagen lang for en berider.
- Ja, som i et hvert andet job, er det en fordel, at man nyder hvad man laver, lyder det fra Andreas Helgstrand, der med ansættelse af en direktør (Christian Winther, red.) håber at få mere tid til både at ride, men også til opfølgning efter et salg.
- Vi vil rigtigt gerne blive bedre til det, vi kalder aftersale-service. Det er vigtigt for os, at vores købere er tilfredse med de heste, de køber af os. Vi skal til hver en tid kunne se køber i øjnene og sige, at vi gjorde vores til, at hest og rytter blev det rigtige match. Det skylder vi både hestene og deres fremtidige ejere, siger Andreas Helgstrand.
 

Tænk stort

Det er tydeligt, at Andreas Helgstrand har store forventninger til sig selv og sine omgivelser, men også stor tiltro til, at de han har ansat, kan løfte de opgaver, de er blevet stillet.
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at Helgstrand Dressage er i de bedste hænder. Derfor tør vi også hele tiden tænke nyt og udvikle.
- Jeg plejer at sige, at man ikke skal være bange for at tænke stort. Det kan godt være, at det aldrig bliver helt der, hvor man har sat målstregen. Men det bliver meget ofte meget tæt på. For har man sat sig et mål, så er min erfaring også, at det er muligt at nå det, hvis blot man arbejder for det.
- Udover at sælge de bedste heste i verden, er et af vores mål også at give noget tilbage til ridesporten. Jeg har fået så meget positivitet ind i mit liv gennem hestene og de mennesker jeg har omkring mig, at jeg meget gerne vil give lidt af den glæde tilbage til andre hestemennesker.
- Det gør vi blandt andet gennem Helgstrand Academy, der blev indviet i 2017. Her har vi mulighed for at invitere folk udefra til at komme og høre eksempelvis foredrag. Det kan også være, at vi tager et tema op, hvor vi både underviser i ridehallen og holder faglige oplæg. Vi vil rigtigt gerne hjælpen sporten, understreger Andreas Helgstrand.
 

»Hver hest er en ny bog, du åbner. Det er så pissesvært,
at det er spændende«
Andreas Helgstrand
 
Helgstrand Dressage
Helgstrand Dressage er et topmoderne salgs- og træningscenter, som er hjemstavn for 250 heste. Her arbejder virksomhedens ca. 70 ansatte dagligt med at træne hestene, så de kan udvikle sig til at sætte nye standarder i den internationale dressurverden.

 

Helgstrand smykker
Bag Helgstrand Denmark findes smykkedesigner Marianne Helgstrand. Inspirationen henter hun fra den rideverden, som hun siden barnsben har været en del af, og derfor er smykkerne skabt med diskret inspiration fra ringene og andre detaljer fra biddet. De cirkelformede detaljer og det massive guld går igen i mange af smykkerne, men det helt unikke er, at her har man mulighed for at være meddesigner på sit eget smykke.
Smykkerne er udformet af 14 eller 18K massivt rød-, hvid- eller roséguld samt TW/VS-diamanter af højeste kvalitet.

 

Sejre
Andreas Helgstrand red OL i Athen i 2004 på Blue Hors Cavan og i 2008 i Hong Kong på Blue Hors Don Schufro, hvor jeg vandt bronze for hold sammen med Anne Van Olst og Natalie zu Sayn-Wittgenstein. Et andet absolut højdepunkt i denne periode er VM-sølvmedaljen i 2006 på Blue Hors Matiné.
Siden 2008 har ryttere fra Helgstrand Dressage redet hele otte medaljer hjem ved VM for ungheste. I 2016 vandt Severo Jurado Lopez guld på Fiontini ved UVM i Verden, mens det i 2015 blev det til en dobbeltsejr til Helgstrand Dressage i 5-årsklassen. Severo red guldmedaljen hjem på Fiontini, mens Andreas Helgstrand høstede en sølvmedalje på hoppen Fiontina. Dertil kommer talrige sejre i DRF’s unghestechampionater.

 

Wellness-afdeling
Møgelmosegaard har siden etableringen i 2008 været igennem en rivende udvikling. Foruden to store ridehaller, udendørsbane, skridtmaskine samt galopsti på ca. 1500 meter er der på stedet åbnet en såkaldt »wellness-afdeling«. Den består af vand- og tørbånd, spabad og rysteplade med solarie. Alle maskiner bliver flittigt benyttet til unge såvel som ældre heste – både som supplement til den daglige træning, men også til klargøring af de unge heste samt til genoptræning. Samtidig er der i 2015 etableret et større areal med græsfolde samt sand-paddocks.

 

Helgstrand Acadamy
I 2017 blev det nye Helgstrand Acadamy indviet - det huser til daglig Uggerhalne Sportsrideklub og her bliver der afholdt stævner på alle niveauer. Helt fra interne klubstævner (E-stævner) til store internationale stævner i både spring og dressur. Helgstrand Dressage VIP lounge er også at finde på akademiets grund, en bygning som blev indviet i forbindelse med det store stævne Equitour Aalborg i juni 2017.

 

Udlandet
Ud over aktiviteterne på dansk jord, har Helgstrand Dressage i 2017/2018 udvidet med en salgsafdeling i Wellington - Florida USA. Også en hingstestation i Hagen i Tyskland er der kommet til - her skal nogle af Helgstrand hingstene have base i bedækningssæsonen.

 

 

Læs også