EU udskyder forhandlinger om landbrugsreformen

EU måtte fredag morgen opgive at enes om de kommende års landbrugspolitik. De forsøger igen i næste måned.

Der var ellers forhåbninger om, at det skulle være nu her sidst i maj, at EU’s landbrugsministre, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen gav håndslag til hinanden om, hvordan EU’s landbrugspolitik (CAP), skal være indrettet i årene 2023-2027.

Men fredag måtte forhandlerne fra Rådet af ministre og Europa-Parlament foreløbig opgive et enes om et kompromis i de såkaldte trilogforhandlinger, som også kommissionen deltager i.

- I sidste ende var der – selv om der var opnået fremskridt på adskillige områder – en række nøglespørgsmål, som var uafklarede, skrev rådet i en meddelelse fredag morgen.

Skiller parterne

Forhandlingerne havde især drejet sig om arbejdsmarkedsregler, støttefordeling og den grønne omstilling af CAP’en, fremgik det af meddelelsen.

Ifølge flere medier var det særligt spørgsmålet om de såkaldte eco-schemes for øremærkning til miljø- og klimatiltag på bekostning af de direkte udbetalinger til landmændene, som skilte parterne. Her er parlamentet mere ambitiøs med den grønne omlægning af landbrugsstøtten, end medlemslandenes regeringer kan enes om at være.

Rådet af landbrugsministere mødes næste gang den 28-29. juni.

Læs også