Aftale om genoptagelse af minkerhvervet kan være tæt på

- Jeg tror, at vi inden længe kan lande en aftale, siger formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, om sin dialog med myndighederne.

Der lader til at være store fremskridt i dialogen mellem myndighederne og Danske Minkavlere.

Formanden for foreningen, Tage Pedersen, har nu en formodning om, at der inden for overskuelig fremtid kan landes en aftale om genopstart af minkerhvervet.

- Jeg tror, at vi inden længe kan lande en aftale, siger Tage Pedersen ifølge DR, der har Ritzau som kilde.

 - Vi har udsigt til en nogenlunde rimelig løsning, som balancerer det helt nødvendige hensyn til folkesundheden, og det brede ønske om, at der igen kan avles mink i Danmark. Men myndighederne skal nu genbesøge modellen for genstart for, så den er realistisk, siger Tage Pedersen i en pressemeddelelse, hvor han tilføjer:

- Forløbet frem til i dag har været uskønt, og det har taget alt for lang tid for regeringen og fødevareministeren at nå til dette punkt. Men der er nu håb om svar og klarhed for de minkavlere, der måtte ønske igen at producere mink. Jeg håber og regner med, at et bredt flertal i Folketinget vil bakke op om disse få modige mennesker. Regeringens og myndighedernes behandling af minkavlere har, som alle ved, været grænseoverskridende skandaløs, og ingen minkavlere fortjener mere usikkerhed eller politisk obstruktion.

Myndigheder har lyttet

For godt 14 dage siden udvandrede Tage Pedersen fra et møde i Fødevareministeriet, der handlede om vilkårene for genopstarten. Ifølge formanden på grund af »vanvittige« tiltag, som myndighederne præsenterede, og som i praksis ville gøre det umuligt at producere minkpels.

Et af de mange krav var, at personer, der arbejder med mink, skal testes for coronavirus dagligt.

Bedre model

Men torsdag eftermiddag var han til et nyt møde i Fødevareministeriet, og her lød der anderledes toner fra myndighederne, der ifølge Tage Pedersen fremlagde en ny model, der »gør det muligt at tage hensyn til folkesundheden og tage hensyn til de avlere, der skal i gang igen«.

Ifølge Danske Minkavlere har regeringen efter torsdagens møde i Fødevareministeriet »lyttet til Danske Minkavlere, så der forhåbentligt snart igen kan avles mink i Danmark«.

15 avlere har søgt den såkaldte dvaleordning, og har dermed mulighed for at opstarte minkavl igen.

Ifølge DR og Ritzau regner Tage Pedersen med at blive indkaldt til et nyt møde indenfor kort tid.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har tidligere udtalt, at han har haft en ambition om at lande en aftale inden sommerferien.

Læs også