Danish Crown fyrer 350 medarbejdere: Omkring 275 står til at miste jobbet i Sæby

Færre slagtegrise koster i alt 350 medarbejdere jobbet ved Danish Crown. Værst ser det ud i Sæby.

På trods af høje priser på kød i køledisken er det svært for mange landmænd at få sund økonomi i produktionen, og derfor falder antallet af slagtegrise i Danmark. Det tvinger Danish Crown til at skære i kapaciteten på to slagterier. Omkring 275 står til at miste jobbet i Sæby, mens 75 forventes afskediget i Ringsted.

- Ruslands invasion af Ukraine har resulteret i rekordhøje priser på energi og foder til blandt andet grise. Afregningen til landmændene er ikke fulgt med op i samme tempo, og derfor er tilførslerne af slagtegrise til Danish Crown faldet mærkbart gennem de seneste måneder, konstaterer Danish Crown i en pressemeddelelse.

 - Det er virkelig en træls situation. De medarbejdere, der bliver berørt af det her, har ydet en fremragende indsats. Siden efteråret 2020 og indtil for få uger siden har vi nærmest konstant haft flere slagteklare grise, end vi kunne nå at slagte. Nu ser billedet helt anderledes ud, og det gør ondt, at vi nu efter alt at dømme kommer til at tage afsked med omkring 350 dygtige medarbejdere, siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown.

Danish Crown så en stor stigning i tilførslerne på ryggen af udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland for to år siden. Det skabte behov for flere hundrede nye medarbejdere på slagterierne over hele landet, men de rekordhøje omkostninger til foder og energi får nu mange landmænd til at neddrosle eller helt lukke deres produktion.

Aftenholdet på Danish Crowns slagteri i Sæby indstilles til lukning. Derudover vil en række medarbejdere på dagholdet blive berørt, fordi en del arbejdspladser på dagholdet er knyttet op på aftenholdets produktion. I Ringsted forventes afskedigelserne at blive fordelt jævnt ud over slagteriets forskellige afdelinger og ramme ansatte på både dagholdet og aftenholdet.

Danish Crown har i dag op mod 9.000 medarbejdere i Danmark. 

Det er en tragedie – både for mennesker, klima og landbrug

Det er en tragedie, når Danish Crown fyrer 275 mand på slagteriet i Sæby. Men ikke kun for de medarbejdere, der mister deres gode arbejde. Det er et udtryk for, at erhvervsklimaet i Danmark er presset. Det siger Maja Torp, som er nordjyske Venstre-folketingsmedlem.

-Fyringerne på Sæby Slagteri rammer jo hårdt. Det er 275 familier, der mister deres forsørgelsesgrundlag. Og det kan man mærke i hele Sæby og opland, selv om det måske ikke går op for alle.

-Men vi har en fælles interesse i at fortælle danskerne, at forud for den tragedie det er, når man fyrer 275 medarbejdere fra en stor nordjysk arbejdsplads, så har de familier, der lever af og i dansk landbrug i disse måneder og år en alvorlig kamp for at overleve på deres bedrifter. Det får jeg dagligt meldinger om. Og det er jo en lige så stor tragedie.

-Lønmodtagerne oplever i disse måneder det største reallønsfald i 70 år. Men mange landbrug taber penge på at producere i Danmark. Det er jo en af grundene til, at der sker fyringer på slagterier og andre steder, hvor landbrugsproduktionen forædles og gøres klar til eksport.

-Men det har regeringen og venstrefløjen jo ikke ondt af. De taler løbende om at reducere landbrugsproduktionen i Danmark. Eller »omlægge« landbrugsproduktionen. Og de siger det, selv om det også påvirker klimaet negativt, hver gang fødevareproduktion flytter ud af Danmark og kommer til at finde sted et andet sted på kloden, hvor det skubber på klimaforandringerne.

-Løsningen er selvfølgelig, at vi får en klima- og erhvervspolitik, der hænger sammen. Det vil jeg kæmpe for. Både i valgkampen, hvor venstrefløjen skal have modspil – men også efter et folketingsvalg, hvor vi forhåbentlig har fået en ny blå regering, der både tager erhvervslivet, klimaet og Danmarks interesser alvorligt på samme tid, siger folketingsmedlem Maja Torp.

Læs også