Oven på friske regnskaber steg Carlsberg og Genmab pænt torsdag, mens A.P. Møller-Mærsk, ISS og Vestas trak det danske C25-indeks ned. Efter at have bølget frem og tilbage mellem plus og minus endte ved 17-tiden 0,1 pct. højere i indeks 1099,51.
De store C25-regnskaber tikkede ind, før fondsbørsens åbning, og Carlsberg endte med et plus på 4,2 pct. til 990,20 kr., hvilket er rekord. Genmab, der kom med regnskab onsdag aften, tog en gevinst hjem på 3 pct. til 1345,50 kr.
Modsat endte B-aktien i Mærsk med et fald på 1,2 pct. til 6900 kr. Og helt i bunden af indekset lå ISS med et drop på 9,4 pct. til 164,50 kr., og Vestas faldt 4,5 pct. til 505 kr.
- Markederne reagerer midt på formiddagen på kinesiske udtalelser om handelskrigen og Hongkong,. Kineserne siger, at de vil svare igen, hvis USA indfører nye tariffer den 1. september. Oveni nedjusterede Hongkong væksten, og det gav noget usikkerhed, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank.
- At det alligevel ender med en fremgang i C25 skyldes, at det kinesiske udenrigsministerium senere var ude og sige, at det venter, at man mødes på halvvejen med USA. Oveni kom der en række gode nøgletal fra USA samt bedre end ventede regnskaber fra Walmart og Alibaba, hvilket også trækker op, siger afdelingsdirektøren.
CARLSBERG I REKORD
Den danske bryggerikoncern Carlsberg sluttede dagen i rekord, efter en koncernomsætning i første halvår i år på 32.990 mio. kr. mod 30.966 mio. kr. i samme periode sidste år.
I mængder var der tale om en stigning i omsætningen til 56,9 mia. hl. fra 55,7 mia. hl. Den organiske vækst i mængderne var i halvåret var 1,4 pct.
Carlsberg opnåede et driftsoverskud i halvåret før særlige poster - EBIT - på 5171 mio. kr. mod 4373 mio. kr. i første halvår 2018.
Også regnskabet fra Genmab, der arriverede onsdag efter lukningen af aktiemarkedet i København, gav investorerne store smil på læben.
Genmab opjusterede forventningerne til 2019, og selskabet venter nu en omsætning på 4800 mio. kr. og et driftsoverskud på 2050 mio. kr. Opjusteringen er drevet af en positive effekter fra udviklingen i den amerikanske dollar.
Tidligere ventede Genmab en omsætning på 4600 mio. kr. og et driftsoverskud på 2000 mio. kr.
Det er blandt andet højere royalties fra partneren Janssens salg af kræftmidlet Darzalex, der trækker forventningerne op, oplyser Genmab.
MÆRSK I NEDTUR
Mærsk pillede ikke ved sine forventninger til 2019 i regnskabet, og regnskabet var en positiv overraskelse, når det kom til driftsindtjeningen før af- og nedskrivninger, EBITDA.
Resultatet landede på 1357 mio. dollar mod ventet 1257 mio. dollar.
- Det ser super godt ud ved første øjekast. Der er ikke nogen tvivl om, at EBITDA ser væsentligt bedre ud end ventet, og marginerne er også ganske pæne. Enhedsomkostningerne er en væsentlig årsag, men de var også en skuffelse i første kvartal, siger Ricky S. Rasmussen, analytiker hos Nykredit, til Ritzau Finans.
Aktien lagde torsdagen ud med et plus på kursen - men retningen blev ændret ved middagstid og endte med et fald.
- Det er de kinesiske udtalelser, der er med til at trække Mærsk ned. Det er både en eskalering af konflikten, mens også nedjusteringen af væksten i Hongkong, der lægger en tung dyne over blandt andet luksusvarer. Og her rammes Mærsk, siger Ole Kjær Jensen.
ORDREBOGEN BUGNER HOS VESTAS
Fra Vestas var der roser både med og uden torne i kvartalet. Forventningerne til salget blev præciseret lidt op, mens driftsmarginen til gengæld røg lidt ned. Omsætningen ventes nu på 11-12,25 mia. euro mod tidligere 10,75-12,25 mia. euro. Marginen bliver 8-9 pct., mens Vestas tidligere stillede en margin på 8-10 pct. i udsigt.
Vestas havde ved udgangen af andet kvartal en ordrebog på 31,5 mia. euro, hvilket er historisk højt for selskabet, som i andet kvartal modtog kontrakter på møller med en samlet kapacitet på 5696 megawatt og samtidig kunne glæde sig over fortsat høje vækstrater i serviceforretningen.
Helt i bunden af C25 endte servicekoncernen ISS på trods af opjusterede forventningerne til den organiske vækst, mens forventningerne til driftsmarginalen samtidig blev nedtonet.
FLER MINDRE SELSKABER MED FRISKE TAL
Blandt de mellemstore selskaber kom NKT med regnskab. Selskabet landede et driftsresultat før af- og nedskrivninger EBITDA på 9,4 mio. euro i andet kvartal. Det var bedre end analytikernes estimat på 4,7 mio. euro, selv om omsætningen skuffede en anelse. NKT-aktien faldt 0,4 pct. til 82,55 kr.
Bavarians regnskab indeholdt uændrede forventninger og viste et underskud efter skat på 102,1 mio. kr. i andet kvartal. Aktien faldt 2 pct. til 158 kr.
Også Bioporto (-2,4 pct.), Torm (+2,8 pct.), North Media (uændret), Spar Nord (-1,4 pct.), Zealand Pharma (-2,2 pct.) og Schouw (-2 pct.) var blandt de regnskabsaktuelle selskaber torsdag.
BØRSHUSE JUSTERER
Fra analysehusene kom der en sværm af kursmålsændringer. Blandt de største ændringer var, at SEB hævede Norden til "køb" fra "hold". Aktien faldt 2,3 pct. til 80,35 kr.
NNIT fik skåret kursmålet af ABG til 86 kr. fra 110 kr., og også Danske Bank snittede i aktiens langsigtede kursmål, der nu lyder på 82 kr. fra 110 kr., mens anbefalingen forsat er "hold". Aktien faldt 8,3 pct. til 71,80 kr.