Mælkeproducent: Robust økonomi skaber rum til rigtige beslutninger

En god likviditet er nøglen til at have råderum til at tage de beslutninger, som flytter bedriften i den rigtige retning, mener mælkeproducent Kasper Højer Clausen, Vejgården ved Varde.

På Vejgården ved Varde har Kasper Højer Clausen sin økologiske mælkeproduktion, med 600 årskøer og 650 kvier, i et driftsfællesskab med sin far.

Derudover driver de bedriftens egne cirka 550 hektar og yderligere 400 hektar for seks andre økologiske landmænd i området. Det kræver, at der skal være styr på detaljerne.

Også når det gælder om virksomhedens økonomi. Der har Kasper Højer Clausen en klar strategi. 

- Vi skal tjene penge på alt, hvad vi laver. Næsten ned til hver enkelt dag, hvor vi skal kunne se, at vi skaber omsætning og bundlinje. Ellers gør vi noget forkert, forklarer Kasper Højer Clausen.

For ham er det vigtigt, at virksomheden har en god likviditet. 

- Likviditeten er virkelig vigtig for os. For når vi har en god likviditet, så betyder det, at vi har mulighed for at tage de beslutninger, som giver bedst mening for bedriften på den lange bane, men som måske er dyrere her og nu, forklarer Kasper Højer Clausen.

En ny start

I 2013 var det ellers småt med likviditeten, og der begyndte virksomhedens kreditorer pludselig at have en holdning til det, virksomheden investerede i. Og da den situation ikke var noget, der huede hverken Kasper Højer Clausen eller hans far, så krævede det, at der blev foretaget nogle ændringer.

Ændringer som den dag i dag har indflydelse på mentaliteten på bedriften.

- Vi ændrede vores fokus fra at kigge på de liter mælk, vi producerede, til at kigge på bundlinjen. Hele tiden. I alle beslutninger. Og det har virkelig rykket os i den rigtige retning, siger Kasper Højer Clausen.

Fra at have udfordringer med likviditeten i 2013 til nu, hvor virksomheden er robust og godt polstret, er der sket meget. Og det skyldes primært den mentalitetsændring, som Kasper Højer Clausen satte i gang.

Investeringer

- I dag regner vi på alle investeringer, og hvis det ikke rykker os i den rigtige retning i forhold til bundlinjen, så er det ikke noget, vi skal investere i, siger Kasper Højer Clausen.

- Samtidig er ambitionsniveauet veldefineret. Vi har en ambition om at være blandt de 30 procent bedste i stalden og de 10 procent bedste i marken. Det er den måde, vi har valgt at sikre, at vi er godt med, siger Kasper Højer Clausen.

- Vi følger vores økonomi meget tæt. Vi skal helst kunne se, at vi tjener penge hver eneste dag. Ellers gør vi noget forkert, siger den unge landmand og fortsætter:

- Vores mentalitet er, at der skal bygges på hele tiden. Vi skal blive ved med at blive dygtigere hele tiden.

mip

 

 

 

Læs også