Anima er klar til at forhandle om dusør med L&F

Der er lang vej til fuld åbenhed, lyder det fra dyreværnsforeningen Anima ovenpå, at Landbrug & Fødevarers fjerkræformand, Martin Hjort Jensen, mandag bød ind på at få foreningens dusør på en halv million kroner for at vise kyllingeproduktionen frem.

Fredag udlovede Anima en dusør på 500.000 kroner til den landmand, der vil give et fuldt indblik i produktionen af slagtekyllinger. Mandag bød Landbrug & Fødevarers fjerkræformand, Martin Hjort Jensen, ind på dusøren.

Han vil gerne vise sin produktion frem af racen Ross 308, der er døbt »turbokyllinger« af Anima. Dusøren på 500.000 kroner vil han donere til Julemærkefonden. Konkret tilbød Martin Hjort Jensen at opsætte to livekameraer i sin stald med Ross 308-kyllinger, som dokumenterer kyllingernes samlede levetid. 

Udvalgte journalister vil også blive inviteret inden for i stalden undervejs i forløbet, lød det. Der kan ikke gives fri adgang til stalden på grund af risikoen for fugleinfluenza, lød det.

Hos Anima er man dog umiddelbart ikke parat til at udbetale den halve million kroner til L&F’s fjerkræformand, da alle krav for at få dusøren udbetalt ifølge Anima ikke er opfyldt. Tilbuddet bliver dog heller ikke helt afvist.

- Det er en frisk udmelding, landbruget kommer med, og jeg synes ærligt, det fortjener en vis anerkendelse. Når det er sagt, så er man altså nødt til at gå rundt i stalden og komme ned i frøperspektiv for at kunne se hele fuglen. Eksempelvis vil det være meget svært at se kendte produktionsproblemer som ætsninger på benene, halthed og døde kyllinger på et monteret live cam, forklarer kommunikationschef hos Anima, Thorbjørn Schiønning, i en pressemeddelelse.

Klar til at handle

Her lyder det, at Anima dog gerne vil »prutte om prisen« med Landbrug & Fødevarer. 

- Der går desværre lidt kræmmermarked og prutten om prisen i Landbrug & Fødevarers udspil, og det bliver svært for forbrugerne at få et tilstrækkeligt indblik i forholdene for de turbokyllinger, som Coop og Rema 1000 stadig sælger i stor stil. Vi vil dog gerne vurdere kvaliteten af det setup, Landbrug & Fødevarer ender med at stable på benene og sætte dusørprisen derefter, for vi synes, det har en værdi at se de overordnede forhold, dyrene lever under, siger Thorbjørn Schiønning, der fortsætter:

- På den måde vil Anima gerne være med til at lege kræmmermarked med landbruget.

I pressemeddelelsen lyder det, at Anima fortsat udlover 500.000 kroner i dusør til den landmand, der vil give fuldt indblik i produktionen, som beskrevet i foreningens annonce – og foreningen lever med det, hvis det betyder, at der skal gå noget tid, indtil situationen omkring fugleinfluenza er normaliseret.

Ifølge Animas hjemmeside står foreningen i en situation, hvor man har en »pengestærk amerikansk organisation i ryggen«, som gør det muligt at udlove en dusør på 500.000 kroner.

Læs også