Ny gruppe vil omstrukturere landbruget

Under navnet Levedygtigt Landbrug er en initiativgruppe bestående af landbrugere og andre interessenter gået sammen med en fælles vision om et landbrug, der er økonomisk, socialt og økologisk ansvarligt.

»I en tid, hvor landbruget står over for en række udfordringer, herunder økonomiske gæld, miljø- og klimamæssige påvirkninger, er Levedygtigt Landbrug dedikeret til at være en stemme for en forandring«, skriver gruppen i en pressemeddelelse.

Gruppen mener, at modstand mod en strukturel omstilling ikke er vejen frem, hvis vi skal sikre et levedygtigt landbrugserhverv. Fremtidens landbrug bør bygge på store visioner og store diskussioner om, hvordan vi indfrier dem.

Baseret på et fælles holdningsdokument søger Levedygtigt Landbrug at være med til at skabe et landbrug, der er i harmoni med planetens grænser og økosystemer samt bidrager til den nødvendige fødevareproduktion, vi som land er en del af. Dette inkluderer en strukturel omstilling, hvor landbruget dyrkes i samspil med klima, miljø og biodiversitet, lyder det.

Gruppen støtter indførelsen af en CO2e-afgift for landbruget samt tilhørende økonomiske incitamenter for omstilling. Gruppen foreslår en reduktion i den danske husdyrproduktion til fordel for en øget plantebaseret produktion, og så skal kvælstofudledningen og brugen af pesticider også reduceres.

Læs også