Slog alvorlig tone an til Gefion-generalforsamling

Det er udfordrende tider i dansk landbrug, men det er ingenting mod situationen i Ukraine, lød det fra Gefion-formand Torben Hansen til tirsdagens generalforsamling.

Et billede tonede frem på de fire storskærme, som de godt 220 personer, der var mødt op til i årets generalforsamling i Landboforeningen Gefion kunne kigge op på.

Billedet viste et sønderbombet ukrainsk boligkvarter, og med en af de mange dokumentationer af krigen i Ukraine som bagtæppe fordømte Gefions formand Torben Hansen de russiske agressioner overfor sin nabo Ukraine.

- Det er en vanvittig aggression, Putin har indledt, og som fuldstændig har overgået min fantasi. Han tromler ind over Ukraine, og det hele minder om 2. verdenskrig. Og som resultat ser vi en civilbefolkning, der lider ufatteligt i den krise, vi er i nu. Vi ser ind i en flygtningekrise, hvor der er 2-3 millioner mennesker på flugt, sagde Gefion-formanden og fortsatte:

- Men først og fremmest rammer den menneskelige tragedie, som det her også er. Vi skal tage imod de flygtninge, der kommer hertil, hjælpe dem, der kan, med at få et arbejde, og også hjælpe dem hjem igen, når de er klar til at komme det, sagde Torben Hansen.

For at hjælpe til, er der oprettet en indsamling til Røde Kors via vkst.dk.

- Jeg er stolt over, at der har været så stor opbakning til det. Tusind tak til dem, der har bidraget, sagde han.

Med fire dage tilbage af indsamlingen, er der indsamlet over 135.000 kroner.

Rammer også i Danmark

De afledte effekter af krigen vil også kunne mærkes i dansk landbrug, især i den animalske produktion, og det skyldes ikke mindst fraværet af råvarer fra Ukraine.

- Al eksport ud af Ukraine er jo blevet indstillet. Og det vil sige, at et sted mellem 12 og 15 millioner tons hvede og seks millioner tons majs fra høsten i 2021, ikke kommer på markedet. Vi står foran en stor fødevarekrise, sagde Torben Hansen, der havde en klar opfordring til regeringen.

- Vi bliver nødt til at udnytte de produktionsmuligheder, vi har i Danmark, optimalt. Vi bliver nok nødt til at frigive noget af det brak, vi har i Danmark, og vi skal i hvert fald ikke have lavet et obligatorisk ordning på fire procent i forbindelse med den EU-reform, vi ser ind i. Vi skal have fuld power på den danske produktion, lød det fra Torben Hansen.

Millionoverskud

Årsregnskabet i rådgivningsselskabet VKST blev desuden fremlagt på generalforsamlingen, og det viste et samlet resultat på 4,6 millioner kroner.

- Det er rigtig tilfredsstillende. Tak til medarbejderne, der har løftet opgaven under vanskelige og usikre forhold, der er skabt af Covid-19, sagde Torben Hansen.

Han tilføjede, at der i rådgivningsarbejdet fremadrettet fortsat vil være fokus på effektivisering, specialisering og investering i rådgivningen.

Læs også