Døde vildsvin smitter via insekter og markmaskiner

Bestanden af vildsvin er i eksplosiv vækst i Europa. Og kadavere fra vildsvin kan ligge i naturen i halve og hele år som smittekilde, uden man er opmærksom på dem.

ASF-smitte kan ifølge dyrlægen Tomasz Trela spredes med for eksempel jord på hjul af mejetærskere fra ejendom til ejendom. - Jægeres håndtering og opskæring af vildsvin kan medvirke til spredning af ASF via blod og transport i vand, påpeger Tomasz Trela. Blod fra nedskydning af vildsvin eller hjemmeslagtning af baggårdsgrise kan via vand sprede ASF til nye besætninger, vurderer Tomasz Trela. - Nye undersøgelser viser, at både almindeligt foder og drikkevand kan bære smitte med sig. Foderblandingsanlæg og levering af foder fra foderstofforretninger er derfor under mistanke, siger Tomasz Trela.
Hjemmeslagtninger giver stor mulighed for at bringe smitte fra døde vildsvin ind via støvler eller redskaber.

Der er tilsyneladende to genotyper af afrikansk svinepest (ASF), hvoraf den første er den oprindelige fra Afrika for godt 100 år siden og dominerende frem til midt i 1990’erne.

- Den type findes stadig på øen Sardinien i Middelhavet, fortæller dyrlæge Dr. Tomasz Trela på et netop afholdt webinar i Danish Farmers Abroad om ASF.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også