Bhanu droppede velbetalt job i Danmark og startede frilandsgartneri i Nepal

Bhanu Pokhrel er født og opvokset i Madi i Nepal, hvor han for halvandet år siden startede sit eget frilandsgartneri efter 10 år i Danmark. Han er dybt taknemmelig over alt det, han har lært hos os, som nu gør, at han med succes kan drive sin virksomhed i Nepal.

Bhanu Pokhrel foran den bil, der bliver brugt til at køre afgrøderne til markedet i Bharatphur. 

I en stald er der hønniker, som skal bruges til æglægning. Kvæget er vigtigt, fordi gødningen anvendes i markerne til at forbedre jordens sundhed. Et kig ned på markerne med grønsager og drivhusene, der spiller en vigtig rolle i hele forretningsplanen. Marken bliver harvet op med traktor. I Nepal bruger man ikke dybdehjul på harverne, hvilket ofte fører til alt for dyb harvning i forhold til det aktuelle behov. Kinaradiserne var store og hjembragte en god pris på markedet i nogle uger. Men da prisen faldt på grund af udbuddets størrelse, valgte Bhanu Pokhrel at nedmulde resten, som havde større gødningsværdi, end salgsprisen kunne indbringe. I akvariet forrest er der fisk, som fodres og senere kan spises. Vandet, fiskene svømmer i, pumpes rundt i de grå rør, hvor der er huller til små potter med for eksempel jordbærplanter i. Der er så meget gødning i vandet, at det er nok til planterne. Et kig ned på markerne med grønsager og drivhusene, der spiller en vigtig rolle i hele forretningsplanen.

Før omlægning til økologisk dyrkning af de enkelte markstykker bliver der brugt forskellige gødninger og mikronæringsstoffer, som sammenblandes efter behov.

Han havde et, efter nepalesiske forhold, et fantastisk vellønnet job i Danmark. Hvordan kunne han så komme i tanke om at rykke teltpælene op for at etablere et økologisk frilandsgartneri i Nepal?

- Danmark har investeret i mig, og jeg vil gerne investere i Nepal, lyder svaret fra Bhanu Pokhrel.

Han fik i 2010 adresse i Danmark, hvor hans nepalesiske kone stadigvæk bor og arbejder året ud, mens deres søn går i en folkeskole. Planen er, at familien samles i Nepal med udgangen af 2022.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også