bannerPos

Østsjællandsk halmformand: - Halm kan være del af løsning på mange klimaspørgsmål

Karl Johan Thomasen fortalte ved generalforsamlingen, at halm kan anvendes til meget andet end brændsel. Fotos: Majbrit Jepsen

AF: HENRIK SIEBEN

JOURNALIST
15-05-2019 07:15
75 procent af halmleverandørerne kører på frihjul. – Hvis flere betaler kontingent, kan flere opgaver og tiltag tages op af skuffen, siger formanden for Østlige Øers Halmleverandører.

Halm kan anvendes til meget andet end brændsel og dermed være en del af klimaløsningen.

Det forklarede formanden for Østlige Øers Halmvarmeleverandører, Karl Johan Thomasen, ved årets generalforsamling, der blev afviklet hos Mertz i Ringsted. Samtidig opfordrede han flere halmproducenter til at melde sig ind i foreningen:

- For dermed kan vi i flok bedre være med til at løfte de mange opgaver og tiltag, som ellers må blive liggende i skuffen, som Karl Johan Thomasen formulerede det.

Formanden fortalte blandt andet, at der er sat flere projekter i søen for at finde alternative anvendelsesmuligheder for halm.

- Projekter, som vil have positiv indvirkning på klimaet. Blandt andet undersøges om man kan man udvinde den voks, der er i halmen og bruge den i kosmetik.

Videre stillede Karl Johan Thomasen spørgsmål som: Kan halm erstatte plastik i engangsservice, og kan man lave byggematerialer af halm?

Den slags projekter og forskning er ikke gratis, og derfor var formandens opfordring at melde sig ind i Østlige Øers Halmleverandører eller i hovedorganisationen Danske Halmleverandører, hvis man ikke allerede er medlem:

- Som det er nu, er det kun omkring 25 procent af halmleverandørerne der er medlemmer af Danske Halmleverandører. Så tre fjerdedele kører på frihjul.

Som eksempel nævnte Karl Johan Thomasen, at alene på østlige øer er det kun 13,5 procent af halmforbruget, der betales kontingent af.

- Et kontingent hos Danske Halmleverandører koster 2,25 kroner pr. ton leveret, og med et halmforbrug på de danske værker på 1,2 millioner tons er der virkelig mulighed for en succes, hvis flere blev medlemmer, for så er der flere penge til nye tiltag og projekter, der ellers desværre må blive i skuffen. Det er rigtig ærgerligt, for her var ellers en rigtig god mulighed for landbruget til at profilere sig som nytænkende og visionær.

- Samtidig vil vi gerne være mere synlige både hos politikere og i befolkningen.

Kontrakt- og fugtgruppe

Ved generalforsamlingen fortalte formanden også, at man har nedsat en såkaldt Kontrakt- og fugtgruppe:

- Gruppen arbejder blandt andet med oplæg til kontrakter, men også med fugtmåling, og aktuelt kører man landet rundt med et roadshow, hvor man fortæller om netop det, samtidig med at man opfordrer folk til at være medlem.  

Danske Halmleverandører skal om kort tid have møde med fabrikanterne af måleudstyr for at høre, hvad der kan gøres:

- Jo hårdere ballen er presset, jo højere vandprocent måles, og vi oplever udsving på helt op til to procent. Det viser sig, at dagtemperatur og batteriets standard i måleudstyret har indflydelse på målingen af vandprocenten. Vi ønsker større sikkerhed i målingerne, lød det blandt andet fra Karl Johan Thomasen. 

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next