Skal hesten udelukkes fra konsum?

Den 28. januar er sidste mulighed for selv at udelukke sin hest fra konsum.

​​​​At en hest​ har status som bestemt til konsum betyder ikke, at den skal slagtes, men at den kan slagtes. Hesteejeren bestemmer stadig selv, hvad der skal ske ved hestens død. Eksempelvis om hesten skal slagtes, aflives og begraves, kremeres eller afhentes af Daka.​​

Indtil nu har hesteejere på eget initiativ kunnet udelukke deres hest fra konsum, men med den nye EU-dyresundhedslov, der trådte i kraft 21. april 2021, er muligheden for, hvordan heste udelukkes fra konsum ændret. Efter 28. januar kan heste kun udelukkes fra konsum af en dyrlæge i forbindelse med medicinsk behandling. Den nye lov skal ensrette reglerne for alle landdyr og være med til at forebygge store sygdomsudbrud og spredning af sygdomme. Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Der er ingen ændrede regler for, hvilke krav man skal leve op til, når heste har status som bestemt til konsum. Da heste med status som bestemt til konsum kan slagtes, skal man fortsat overholde reglerne for foder- og fødevarehygiejne og for medicinhåndtering.

Heste udelukket fra konsum må ikke slagtes, og man skal derfor ikke overholde reglerne for foder- og fødevarehygiejne. Derudover må man selv efterbehandle hesten med medicin efter aftale med dyrlæge.

For at udelukke en hest fra konsum inden 28. januar 2022 skal man underskrive de aktuelle sider i hestepasset og sende passet til det organ, der har udstedet det. For langt de fleste vil det være Seges Heste, med undtagelse af Dansk Islandskhesteforening, Dansk Galop og Dansk Travsports Centralforbund.

Læs også